Tradičné polievky

Podávate vo svojej reštaurácii najmä osvedčenú klasiku? Pripravte svojim hosťom tradičné polievky podávané v klasických polievkových tanieroch alebo miskách. Používajte iba suroviny najvyššej kvality. Dokonalú chuť dosiahnete vďaka bohatému bujónu, čerstvému mäsu a čerstvej zelenine.

Do svojho jesenného menu môžete zaradiť množstvo rôznych polievok:

  • Krémovú kuraciu polievku kaldoun s koreňovou zeleninou
  • Hustú cibuľovú polievku so syrovými krutónmi
  • Klasickú polievku z hovädzieho chvosta ochutenú paradajkovým pretlakom
  • Polievku s hubami kuriatkami, smotanou a kôprom
  • Hubovú kulajdu s vajíčkom
  • Hustú voňavú gulášovú polievku z hovädzieho bujónu Knorr

Moderné a netradičné polievky

Ak zákazníci zdieľajú vašu lásku k experimentovaniu, novým chutiam a originálnym textúram, na jeseň môžete naplno využiť svoju kreativitu. Polievky podávané netradičným spôsobom a doplnené originálnymi ingredienciami budú pre vašich hostí skutočné výnimočným zážitkom.

Krémové polievky sú na experimentovanie najvhodnejšie. Jemný, krémový základ sa dá jednoducho kombinovať s niečím výrazným, čo vytvorí zaujímavú kontrastnú chuť. Práve preto toľko kuchárov miluje krémové polievky z bielej zeleniny (napr. topinambur, zeler alebo dokonca zemiaky). Stačí ich doplniť tou správnou kontrastnou chuťou. Inšpirujte sa, aké ingrediencie môžete použiť.

Bylinné oleje

Bylinné oleje

Bylinný olej dodá vašim jedlám zaujímavú chuť a vďaka svojmu sýto zelenému zafarbeniu aj výraznú farbu.

Na výrobu bylinného oleja najskôr bylinky asi 10 sekúnd blanšírujte v osolenej vode a následne ich ponorte do ľadovej vody. Keď bylinky uschnú, rozmixujte ich s rastlinným olejom do hladka - môžete použiť aj olivový olej z výliskov, ktorý je jemnejší ako panenský a neprekryje preto chuť byliniek. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov olej zohrejte približne na 60 °C.

Na záver olej prefiltrujte cez jemné sitko alebo kávový filter. Tento proces obvykle trvá 12 až 24 hodín. Scedené bylinky môžete zmiešať so strúhankou panko a nechať sušiť. Získate tak bylinkové chrumky, ktoré sa perfektne hodia do polievok alebo šalátov. Na prípravu bylinného oleja môžete použiť kôpor, petržlen, koriander, bazalku, tymian a prakticky akúkoľvek inú zelenú bylinku.

Mikrozelenina a jedlé kvety

Mikrozelenina a jedlé kvety

Tento druh dekorovania jedla je neustále populárnejší. Ak chcete svojich hostí skutočne prekvapiť, zvoľte menej známe klíčky, bylinky alebo kvety, ako sú napríklad repkové kvety alebo purpurové kvety cesnaku. Zvoľte také, ktoré zvýraznia farbu polievky alebo vytvoria zaujímavý kontrast - napríklad krémová kukuricová polievka bude vyzerať úžasne v kombinácii s  ružovými kvetmi.

Zeleninové lupienky a množstvo ďalších možností

Zeleninové lupienky a množstvo ďalších možností

Křupavé posypky má každý rád. Výběr však není omezen pouze na vysmažené plátky brambor, řepy nebo topinambur. Doplňte jemnou polévku chutným parmazánem nebo průhlednými bramborovými lupínky či smaženými rýžovými nudlemi.

Pro přípravu průhledných bramborových lupínků (známých také jako skleněné bramborové lupínky) oloupejte brambory, promíchejte je se solí a olivovým olejem a pečte v troubě do měkka. Přidejte vařící vodu a nechte odstát alespoň dvě hodiny.

Následně vyberte brambory z vody (můžete je pak použít k přípravě jakéhokoliv jiného jídla), sceďte zbylou tekutinu a odložte ji na noc vychladnout.

Na druhý den tekutinu převařte s několika lžícemi bramborového škrobu, aby vznikla gelová hmota. Na pánvi tvarujte z gelu oválné "lupínky", které následně sušte 8 hodin při teplotě 60 °C.

Když lupínky uschnou, opečte je dozlatova.

Ochutené peny

Ochutené peny

Ak chcete polievku ozdobiť penou, uistite sa, že má výraznú a bohatú chuť. Zvoliť môžete napríklad syr (kozí alebo ovčí), korenie (restovaný cesnak) alebo morské plody (krevety alebo hrebenatky).

Príkladom klasickej polievky servírovanej na moderný spôsob je hubové „kapučíno“, pripravené z Knorr hubového bujónu a preliate penou z kozieho syra.

Polievky z rôznych kútov sveta

Ak sa nebojíte výziev, zoberte svojich hostí na kulinársku cestu okolo sveta. Množstvo lokálnych kuchýň ponúka silné, hrejivé polievky, ktoré určite rozjasnia sychravé jesenné a zimné dni.

Spojené štáty

Spojené štáty

Americká kuchyňa je mimoriadne rozmanitá, no na jeseň je vždy základom tekvicová polievka. Aby bola skutočne autentická, podávajte ju s popcornom s príchuťou parmezánu.

Ďalšou zaujímavou možnosťou priamo z USA je krémová polievka zo sladkých zemiakov. Na vyváženie sladkej chuti ju pripravte s kyslými jablkami a podávajte posypanú strúhaným čedarom.

A pre milovníkov syra a piva - čo môže byť lepšie ako tradičná polievka z pivného syra.

Francúzsko

Francúzsko

Francúzska kuchyňa nie je len o syroch a pečenom mäse. Tradičnú vichyssoise - krémovú polievku s pórom, zemiakmi, cibuľou a kuracím bujónom - môžete jesť studenú aj teplú. Teplá verzia bude perfektným doplnením vášho jesenného menu.

Taliansko

Taliansko

Talianska kuchyňa ponúka množstvo letných jedál, no nájdete tu aj veľa jesenných inšpirácií. Vyskúšajte napríklad:

  • jesenný paradajkový krém (napr. s tekvicou, hustým pestom a mozzarellou);
  • polievku Minestrone so zeleninou a fazuľou, pripravenú zo zeleninového bujónu Knorr;
  • zeleninovú polievku s tortellini plnenými syrom alebo hubami a plátkami talianskej klobásy.

Mexiko

Mexiko

Pikantná mexická kuchyňa vašim hosťom poskytne na jeseň toľko potrebnú energiu. Medzi klasické možnosti patrí chili con carne alebo tradičné pozole rojo, ale vyskúšať môžete aj rôzne moderné jedlá. Odporúčame sopa Azteca, slepačiu polievku s korením, ktorú môžete pripraviť s kuracím bujónom Knorr. Podáva sa s kyslou smotanou, tortilovými lupienkami, čedarom a avokádom. Recept nájdete tu.