Menu

Krížová kontaminácia potravín znamená prenos baktérií alebo iných mikroorganizmov z jednej látky na druhú. Krížová kontaminácia môže zahŕňať aj alergény, chemické látky a toxíny. Ku krížovej kontaminácii potravín dochádza troma spôsobmi:

  • z potraviny na potravinu
  • z ľudí na potraviny
  • z vybavenia na potraviny

Nižšie uvedené tipy vám pomôžu zabrániť krížovej kontaminácii a prenosu chorôb prostredníctvom jedál medzi vašimi hosťami:

1. Skontrolujte teplotu pri dodaní

1. Skontrolujte teplotu pri dodaní

Pri dodaní čerstvých plodín zmerajte teplotu každej ingrediencie. Baktérie rastú rýchlejšie, ak nie je teplota dostatočne nízka. Ak teplota nie je vyhovujúca, zavolajte svojmu dodávateľovi a produkty mu vráťte.

Pozrite si spoločné Podmienky pri dodávke, ktoré musíte skontrolovať.

2. Toxické chemické látky uchovávajte mimo potravín

2. Toxické chemické látky uchovávajte mimo potravín

Toxické chemické látky a čistiace prostriedky uchovávajte mimo potravín. Nikdy neukladajte nebezpečné látky nad potraviny.

3. Skladovanie priamo na podlahe je vylúčené

3. Skladovanie priamo na podlahe je vylúčené

Škatule neukladajte na podlahu, ale na zvýšenú platformu alebo policu. Podlaha je zdrojom baktérií. Podľa Potravinového kódexu FDA z roku 2009 musia byť všetky potraviny v komerčnej kuchyni uskladnené minimálne vo výške 6 palcov (o niečo viac než 15 cm) nad podlahou. 

4. Dobrá starostlivosť o skladovacie priestory urobí veľa

4. Dobrá starostlivosť o skladovacie priestory urobí veľa

Uistite sa, že skladovací priestor a produkty sú čisté a hygienické. Mali by ste mať možnosť ich uzatvoriť a udržiavať ich suché a bezpečné čo sa týka škodlivého hmyzu.

5. Používajte systém FIFO (prvý dnu – prvý von)

5. Používajte systém FIFO (prvý dnu – prvý von)

FIFO znamená First-In First-Out (prvý dnu – prvý von). Tento systém uľahčuje skladovanie zásob. Produkty so skorším dátumom spotreby by mali byť umiestnené v prednej časti skladovacieho priestoru a produkty s neskoršími dátumami môžu byť uložené vzadu. Uplatňovanie systému FIFO v rámci skladovania zaistí to, že potraviny s najskoršími dátumami spotreby budú použité ako prvé. Tento systém maximalizuje čerstvosť a minimalizuje objem odpadu. 

7. Označte nálepkou

7. Označte nálepkou

Čo sa týka hotových jedál, nezabudnite pridať k jedlu dátum jeho prípravy. Najlepšie bude, ak použijete štítky, ktoré budú obsahovať dátum, názov jedla a dátum prípravy. 

Krížová kontaminácia potravín: Čo áno a čo nie:

  • ČO ÁNO:

    ČO NIE: 

    • Uchovávať suroviny mimo uvareného jedla
    • Krájať surové a uvarené mäso na tej istej doske na krájanie
    • Uchovávať v chladničke uvarené mäso nad surovým mäsom 
    • Manipulovať so surovými potravinami a potom s uvarenými bez toho, aby ste si umyli ruky 
    • Uchovávať jedlo zakryté a chránené
    • Dotýkať sa rukami odpadkových košov 
    • Čistiť a dezinfikovať všetko vybavenie a pracovné stoly 
    • Používať ten istý nôž na surové a uvarené ingrediencie bez toho, aby ste ho medzitým umyli
    • Nosiť čistý odev 
     
    • Umyť si ruky pred manipuláciou s potravinami 
     
 Bezplatný plagát o umývaní rúk

Bezplatný plagát o umývaní rúk

Stiahnite si tento praktický plagát, aby sa ním mohli pracovníci v kuchyni riadiť pri umývaní rúk.

Stiahnuť
Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu