![Margarita Reyes](/dam/global-ufs/mcos/sla/brazil/homepage/about-us_List-image.png)
Krížová kontaminácia potravín znamená prenos baktérií alebo iných mikroorganizmov z jednej látky na druhú. Krížová kontaminácia môže zahŕňať aj alergény, chemické látky a toxíny. Ku krížovej kontaminácii potravín dochádza troma spôsobmi:
- z potraviny na potravinu
- z ľudí na potraviny
- z vybavenia na potraviny
Nižšie uvedené tipy vám pomôžu zabrániť krížovej kontaminácii a prenosu chorôb prostredníctvom jedál medzi vašimi hosťami:
![1. Skontrolujte teplotu pri dodaní 1. Skontrolujte teplotu pri dodaní](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/bezpecnos-jedla/7-tipov-ako-zabranit-krizovej-kontaminacii-potravin1/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice/image.img.jpg/1614255354797.jpg)
1. Skontrolujte teplotu pri dodaní
Pri dodaní čerstvých plodín zmerajte teplotu každej ingrediencie. Baktérie rastú rýchlejšie, ak nie je teplota dostatočne nízka. Ak teplota nie je vyhovujúca, zavolajte svojmu dodávateľovi a produkty mu vráťte.
Pozrite si spoločné Podmienky pri dodávke, ktoré musíte skontrolovať.
![2. Toxické chemické látky uchovávajte mimo potravín 2. Toxické chemické látky uchovávajte mimo potravín](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/bezpecnos-jedla/7-tipov-ako-zabranit-krizovej-kontaminacii-potravin1/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy/image.img.png/1585304827407.png)
2. Toxické chemické látky uchovávajte mimo potravín
Toxické chemické látky a čistiace prostriedky uchovávajte mimo potravín. Nikdy neukladajte nebezpečné látky nad potraviny.
![3. Skladovanie priamo na podlahe je vylúčené 3. Skladovanie priamo na podlahe je vylúčené](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/bezpecnos-jedla/7-tipov-ako-zabranit-krizovej-kontaminacii-potravin1/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_231482434/image.img.png/1585304840595.png)
3. Skladovanie priamo na podlahe je vylúčené
Škatule neukladajte na podlahu, ale na zvýšenú platformu alebo policu. Podlaha je zdrojom baktérií. Podľa Potravinového kódexu FDA z roku 2009 musia byť všetky potraviny v komerčnej kuchyni uskladnené minimálne vo výške 6 palcov (o niečo viac než 15 cm) nad podlahou.
![4. Dobrá starostlivosť o skladovacie priestory urobí veľa 4. Dobrá starostlivosť o skladovacie priestory urobí veľa](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/bezpecnos-jedla/7-tipov-ako-zabranit-krizovej-kontaminacii-potravin1/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2/image.img.png/1585304855389.png)
4. Dobrá starostlivosť o skladovacie priestory urobí veľa
Uistite sa, že skladovací priestor a produkty sú čisté a hygienické. Mali by ste mať možnosť ich uzatvoriť a udržiavať ich suché a bezpečné čo sa týka škodlivého hmyzu.
![5. Používajte systém FIFO (prvý dnu – prvý von) 5. Používajte systém FIFO (prvý dnu – prvý von)](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/bezpecnos-jedla/7-tipov-ako-zabranit-krizovej-kontaminacii-potravin1/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1178036866/image.img.png/1585304871025.png)
5. Používajte systém FIFO (prvý dnu – prvý von)
FIFO znamená First-In First-Out (prvý dnu – prvý von). Tento systém uľahčuje skladovanie zásob. Produkty so skorším dátumom spotreby by mali byť umiestnené v prednej časti skladovacieho priestoru a produkty s neskoršími dátumami môžu byť uložené vzadu. Uplatňovanie systému FIFO v rámci skladovania zaistí to, že potraviny s najskoršími dátumami spotreby budú použité ako prvé. Tento systém maximalizuje čerstvosť a minimalizuje objem odpadu.
![7. Označte nálepkou 7. Označte nálepkou](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/bezpecnos-jedla/7-tipov-ako-zabranit-krizovej-kontaminacii-potravin1/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1420899050/image.img.png/1585304884886.png)
7. Označte nálepkou
Čo sa týka hotových jedál, nezabudnite pridať k jedlu dátum jeho prípravy. Najlepšie bude, ak použijete štítky, ktoré budú obsahovať dátum, názov jedla a dátum prípravy.
Krížová kontaminácia potravín: Čo áno a čo nie:
-
ČO ÁNO:
ČO NIE:
- Uchovávať suroviny mimo uvareného jedla
- Krájať surové a uvarené mäso na tej istej doske na krájanie
- Uchovávať v chladničke uvarené mäso nad surovým mäsom
- Manipulovať so surovými potravinami a potom s uvarenými bez toho, aby ste si umyli ruky
- Uchovávať jedlo zakryté a chránené
- Dotýkať sa rukami odpadkových košov
- Čistiť a dezinfikovať všetko vybavenie a pracovné stoly
- Používať ten istý nôž na surové a uvarené ingrediencie bez toho, aby ste ho medzitým umyli
- Nosiť čistý odev
- Umyť si ruky pred manipuláciou s potravinami
![Bezplatný plagát o umývaní rúk Bezplatný plagát o umývaní rúk](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/bezpecnos-jedla/7-tipov-ako-zabranit-krizovej-kontaminacii-potravin1/jcr:content/parsys/set3/row2/span12/download/image.img.jpg/Food Safety_image 4_(_en).jpg)
Bezplatný plagát o umývaní rúk
Stiahnite si tento praktický plagát, aby sa ním mohli pracovníci v kuchyni riadiť pri umývaní rúk.