Uskladnenie potravín v reštaurácii je životne dôležité pre bezpečnosť potravín a ich použiteľnosť. Kvalitu potravín môže ovplyvniť veľký počet faktorov ako je napríklad skladovací priestor, podmienky pri dodaní a hygiena všetkých členov tímu. Pripravili sme zoznam 8 zásad pri uskladňovaní potravín pre reštaurácie, ktoré vám pomôžu zaistiť bezpečnosť potravín vo vašej kuchyni, Či už ste šéfkuchár začiatočník alebo kulinársky expert, tieto tipy môžu zlepšiť činnosti prebiehajúce vo vašej reštaurácii a zaistiť bezpečnosť vašich zákazníkov.

Tip 1: Teplota pri dodaní

Tip 1: Teplota pri dodaní

Pri dodaní čerstvých plodín zmerajte teplotu každej ingrediencie. Baktérie rastú rýchlejšie, ak nie je teplota dostatočne nízka. Zavolajte svojmu dodávateľovi a produkty mu vráťte. 

Tip 2: Toxické chemické látky

Tip 2: Toxické chemické látky

Toxické chemické látky a čistiace prostriedky uchovávajte mimo potravín. Nikdy neukladajte nebezpečné látky nad potraviny.

Tip 3: Podlaha

Tip 3: Podlaha

Škatule neukladajte na podlahu, ale na zvýšenú platformu alebo policu. Podlaha je zdrojom baktérií. 

Tip 4: Skladovací priestor

Tip 4: Skladovací priestor

Uistite sa, že skladovací priestor a produkty sú čisté a hygienické. Skladovacie priestory by mali byť uzatvárateľné, mali by byť udržiavané suché a bezpečné čo sa týka škodlivého hmyzu.

Tip 5: FIFO

Tip 5: FIFO

Pri skladovaní a ukladaní produktov by ste mali používať systém First In, First Out (FIFO) – prvý dnu, prvý vo. Používaním tejto metódy zaistíte kvalitu a zároveň aj bezpečnosť potravín. Metóda FIFO zaručuje, že keď reštaurácia dostane dodávku potravín, tieto potraviny budú uskladnené za tými, ktoré už má na sklade. To znamená, že staršie potraviny budú použité ako prvé.

Tip 6: Označovanie

Tip 6: Označovanie

Čo sa týka hotových jedál, nezabudnite pridať k jedlu dátum jeho prípravy. (tu pridajte nálepky: dátum, názov jedla, dátum prípravy).

Tip 7: Mäso ide pod

Tip 7: Mäso ide pod

Mäso by malo byť vždy uskladnené pod inými potravinami kvôli prevencii krížovej kontaminácie iných potravín šťavou z mäsa. 

Tip 8: Dodržiavajte teploty

Tip 8: Dodržiavajte teploty

Riaďte sa predpismi o skladovacích teplotách, aby ste mali istotu, že vaše potraviny sú uskladnené pri optimálnej teplote, ktorá zaistí čerstvosť a zabráni ich kontaminácii. 

Tabuľka teplôt pre skladovanie potravín v reštaurácii

  • KATEGÓRIA POTRAVÍN

    ODPORÚČANÁ SKLADOVACIA TEPLOTA

     

    Rýchlo sa kaziace potraviny v mrazničke, napríklad mäso 

    -18 C°

    Rýchlo sa kaziace potraviny ako sú ryby a mäso v chladiacom zariadení 

    0 - 7C°

    Suché potraviny ako je ryža alebo cestoviny

    16 - 21C°

    Rýchlo sa kaziace potraviny  ako je ovocie a zelenina v chladiacom zariadení

    2 - 7C°

    Rýchlo sa kaziace potraviny ako sú mliečne výrobky v chladiacom zariadení 

    2 - 7C°

Štítky na chladiace zariadenie bezplatne

Štítky na chladiace zariadenie bezplatne

Použite tento praktický zoznam štítkov na chladiace zariadenia pri uskladňovaní vašich chladených produktov.

Stiahnuť teraz
Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu