Menu

Zelené karí

Jeho svieža zelená farba pochádza z listov koriandra, listov citrusovníka Kaffir (limetkových lístkov) a  ich kôry a bazalky. Medzi ďalšie ingrediencie patria (samozrejme) zelené chilli papričky, rovnako ako citrónová tráva, cesnak, zázvor a šalotka.

Stupeň štipľavosti je väčšinou na voľbe šéfkuchára a závisí na tom, ako je pripravená pasta a konkrétny pokrm. Tradične sa však jedná o tú najštipľavejšiu variantu.

Žlté karí

Žlté karí vďačí za svoju chuť a slnečnú farbu kurkume. Tento druh karí pasty je celkom jemný, ale obsahuje niektoré štipľavé korenie, ako napríklad semienka koriandra, alebo rascu rímsku. Zo všetkých thajských karí ide o variantu, ktorá je najviac podobná indickej.

Pasta sa zvyčajne mieša s kokosovým mliekom a používa sa v kuracích alebo rybacích karí.

Červené karí

Tradične je pálivé, ale zvykne sa pripravovať aj jemnejšia forma. Jeho tmavočervená farba  pochádzala len zo sušených červených chilli papričiek. V súčasnosti ich kuchári mimo Thajska zamieňajú za papriku alebo paradajky.

Zaujímavá varianta vyžaduje krevetovú pastu, ktorá dáva jedlu príjemnú chuť morských plodov.

Massaman karí

Massaman karí medzi ostatným thajským karí vyčnieva. Je silne ovplyvnené perzským a indickým pôvodom. Je hustejšie, sladšie a typicky zahŕňa drevité chute kardamónu, škorice, klinčekov a muškátového orieška.

Ďalšie prísady sú tiež špeciálne, najčastejšie sú to zemiaky a arašidy.

Panang karí

Panang karí predstavuje zaujímavú obmenu tradičného červeného karí. Chilli papričky sa používajú len opatrne a  okrem toho obsahuje arašidy, vďaka ktorým má sladšiu chuť.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu