Zelené karí
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/thajske-kari-ake-su-jeho-druhy/_jcr_content/parsys/content/textimage/image.img.png/1580912298929.png)
Jeho svieža zelená farba pochádza z listov koriandra, listov citrusovníka Kaffir (limetkových lístkov) a ich kôry a bazalky. Medzi ďalšie ingrediencie patria (samozrejme) zelené chilli papričky, rovnako ako citrónová tráva, cesnak, zázvor a šalotka.
Stupeň štipľavosti je väčšinou na voľbe šéfkuchára a závisí na tom, ako je pripravená pasta a konkrétny pokrm. Tradične sa však jedná o tú najštipľavejšiu variantu.
Žlté karí
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/thajske-kari-ake-su-jeho-druhy/_jcr_content/parsys/content/textimage_751219538/image.img.png/1580912460542.png)
Žlté karí vďačí za svoju chuť a slnečnú farbu kurkume. Tento druh karí pasty je celkom jemný, ale obsahuje niektoré štipľavé korenie, ako napríklad semienka koriandra, alebo rascu rímsku. Zo všetkých thajských karí ide o variantu, ktorá je najviac podobná indickej.
Pasta sa zvyčajne mieša s kokosovým mliekom a používa sa v kuracích alebo rybacích karí.
Červené karí
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/thajske-kari-ake-su-jeho-druhy/_jcr_content/parsys/content/textimage_2009901924/image.img.png/1580912550336.png)
Tradične je pálivé, ale zvykne sa pripravovať aj jemnejšia forma. Jeho tmavočervená farba pochádzala len zo sušených červených chilli papričiek. V súčasnosti ich kuchári mimo Thajska zamieňajú za papriku alebo paradajky.
Zaujímavá varianta vyžaduje krevetovú pastu, ktorá dáva jedlu príjemnú chuť morských plodov.
Massaman karí
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/thajske-kari-ake-su-jeho-druhy/_jcr_content/parsys/content/textimage_154978601/image.img.png/1580912676308.png)
Massaman karí medzi ostatným thajským karí vyčnieva. Je silne ovplyvnené perzským a indickým pôvodom. Je hustejšie, sladšie a typicky zahŕňa drevité chute kardamónu, škorice, klinčekov a muškátového orieška.
Ďalšie prísady sú tiež špeciálne, najčastejšie sú to zemiaky a arašidy.
Panang karí
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/thajske-kari-ake-su-jeho-druhy/_jcr_content/parsys/content/textimage_1895588625/image.img.png/1580912717986.png)
Panang karí predstavuje zaujímavú obmenu tradičného červeného karí. Chilli papričky sa používajú len opatrne a okrem toho obsahuje arašidy, vďaka ktorým má sladšiu chuť.