Grilované jedlá – ako ozvláštniť menu?

Grilované jedlá, ako napríklad mäso alebo ryby, sú samy osebe chutné, ale šaláty zdôrazňujú chuť hlavných surovín, takže je určite vhodné ich zaradiť do menu. Pri zostavovaní menu je potrebné pamätať na spárovanie určitých druhov mäsa s daným šalátom a omáčkami a na možnosti pre hostí, ktorí majú špeciálne požiadavky, napr. pre vegetariánov alebo vegánov.

Šaláty ku grilovaným jedlám – inšpirácie

Šaláty ku grilovaným jedlám sú dostupné v rôznych verziách – v kombinácii s kvinoou, jačmennou krupicou alebo cestovinou vytvárajú zaujímavé spojenia s pečeným mäsom alebo so syrom.

  • šošovicový šalát podávaný v grilovaných paprikách s ananásom, paradajkami, kúskami mozzarelly, čili a plátkami uhorky v limetkovej omáčke,
  • šalát s fenyklom a jedlými kvetmi, napr. so sirôtkami alebo sedmokráskami, a s grilovaným syrom feta,
  • pikantný zeleninový šalát s citrusovým dresingom z limetky, citróna a grapefruitu a s mätou,
  • ľahký šalát so slnečnicovými klíčkami, s paradajkami a grilovanými kúskami cukety,
  • šalát s grilovaným lososom v omáčke teriyaki,
  • svieži šalát s malinami, orechmi, so špenátom a s pomarančovým dresingom,
  • šalát s ricottou, grilovanou nektárinkou a pistáciovou posýpkou,
  • zeleninový šalát v sladkej medovej omáčke,
  • ľahký šalát s červenou repou, malinami a kozím syrom,
  • šalát s rukolou, grilovanou broskyňou a so syrom camembert,
  • brusnicový šalát s kozím syrom a brusnicovým dresingom.

Šaláty sa počas grilovacej sezóny vždy považujú za prílohu, zatiaľ čo sa v spojení s grilovaným mäsom môžu presne trafiť do chuti hostí a môžu vytvoriť hlavný chod. Napríklad zemiakový šalát s hovädzím steakom, cibuľou, paprikou, parmezánom a omáčkou na báze vinaigrette.

Najobľúbenejšou surovinou na prípravu šalátu ku grilovaným jedlám je čínska kapusta, ktorej krehkosť zlepšuje dojem z jedla, ale bez podpory výraznej omáčky stráca na kvalite. Na prípravu šalátov môžu šéfkuchári používať aj ľadový šalát, maslový šalát, rukolu, valeriánku alebo listy čerstvého špenátu – z hľadiska zelených prísad majú absolútnu slobodu, aby mohli vytvoriť požadovanú chuť originálnej prílohy ku grilovaným jedlám.

Väčšina šalátov sa dobre kombinuje s klasickým vinaigrette, ale šéfkuchári často používajú omáčku balsamico, pikantné omáčky alebo med, v závislosti od toho, aké suroviny sa nachádzajú v konkrétnom jedle. Grilovacia sezóna je pre šéfkuchárov vhodným obdobím na to, aby svojich hostí prekvapili menu s nevídanou ponukou, v ktorej sa kombinujú pikantné aj sladké chute.

Pripravte sa na SEZÓNU GRILOVANIA