Omáčka môže stratiť svoju hladkú štruktúru alebo sa oddeliť v dôsledku techniky, ktorá sa používa na jej prípravu alebo spôsob podávania. Aj charakter akcie zohráva dôležitú úlohu.
![](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/_jcr_content/parsys/content/image.img.png/1573734239166.png)
- Druh omáčky a spôsob prípravy
- Spôsoby podávania omáčky
- Spôsoby zahrievania GN nádob
- Trvanie akcie
- Miesto konania - vonku alebo vo vnútri
Ak vezmeme do úvahy tieto faktory, môžete vytvoriť dokonalú omáčku pre danú akciu.
![](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/_jcr_content/parsys/content/image_1263039036.img.png/1573734229564.png)
![Uistite sa, že textúra je správna. Uistite sa, že textúra je správna.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1550745543672.png)
Uistite sa, že textúra je správna.
Nemala by byť ani príliš tenká ani hrubá.
![Nepoužívajte zemiakový škrob. Nepoužívajte zemiakový škrob.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.png/1550745558341.png)
Nepoužívajte zemiakový škrob.
Omáčky obsahujúce zemiakový škrob sa stanú príliš tenkými v tanieri.
![Ak vyrábate omáčku na báze zasmaženia, uistite sa, že si ju dobre varíte. Ak vyrábate omáčku na báze zasmaženia, uistite sa, že si ju dobre varíte.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_650243965/image.img.png/1550745579199.png)
Ak vyrábate omáčku na báze zasmaženia, uistite sa, že si ju dobre varíte.
Ak zahusťujete omáčku so zásmažkou, varte ju tak dlho, aby získala správnu štruktúru.
![Obmedzte obsah tuku. Obmedzte obsah tuku.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1837431695/image.img.png/1550745591132.png)
Obmedzte obsah tuku.
Obmedzte obsah tuku. Príliš veľa tuku v omáčke môže spôsobiť, že sa oddelí.
![Obmedzte smotanu. Obmedzte smotanu.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1711787229/image.img.png/1550745605755.png)
Obmedzte smotanu.
Pridanie smotany môže spôsobiť, že omáčka skysne. Používajte len plnotučnú smotanu.
![Berte do úvahy farbu omáčky. Berte do úvahy farbu omáčky.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_534662414/image.img.png/1550745617937.png)
Berte do úvahy farbu omáčky.
Ak mäso zostane v chafingovej nádobe príliš dlho, nasaje farbu omáčky. V takomto prípade, vymieňajte častejšie omáčku.
![Kontrolujte textúru. Kontrolujte textúru.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_648173953/image.img.png/1550745642152.png)
Kontrolujte textúru.
Počas dlhých akcií sa omáčka môže odparovať, čo spôsobí, že bude nechutná a príliš slaná. V prípade potreby ju zrieďte.
![Používajte menšie kontajnery. Používajte menšie kontajnery.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1018772680/image.img.png/1550745702338.png)
Používajte menšie kontajnery.
Vymeňte veľké kontajnery GN za menšie a pravidelne pridávajte omáčku počas akcie, ak máte ľahký prístup k zariadeniam.
![Vnútri kontajnerov GN položte silikón. Vnútri kontajnerov GN položte silikón.](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1257398993/image.img.png/1550745687711.png)
Vnútri kontajnerov GN položte silikón.
Silikón, ktorý je umiestnený na dne kontajnera GN, zabráni kvapkaniu omáčky a pomáha udržiavať chutný vzhľad.
![Pripravte oddelené GN nádoby: Pripravte oddelené GN nádoby:](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_508719566/image.img.png/1550745715831.png)
Pripravte oddelené GN nádoby:
jednu pre zeleninu, jačmeň alebo zemiaky a druhú pre mäso a omáčky.
![](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-udrzat-omacku-hladku/_jcr_content/parsys/content/image_870045147.img.png/1573734219646.png)