Menu

Teplé omáčky - tipy na prípravu

Ako zaistiť, aby si vaša omáčka zachovala svoju textúru a chuť počas celej akcie? Záleží najmä od receptu, ktorý použijete. Začnite tým, že obmedzíte alebo úplne vylúčite tieto ingrediencie:

  • Smotana: Smotana pridaná do omáčky môže skysnúť. Ak chcete použiť smotanu, zvoľte takú, ktorá má vysoký obsah tuku.
  • Tuky: Príliš veľa tukov môže spôsobiť, že omáčka nebude držať pokope. Preto ich používajte čo najmenej.
  • Zemiakový škrob: Úplne sa mu vyhnite! Omáčky pripravené zo škrobu sa v gastro nádobách po čase môžu začať roztekať. 

Aké omáčky by ste teda mali podávať? Ideálnou voľbou sú omáčky so zápražkou, pretože sú husté a držia pokope. K pečenému alebo vyprážanému mäsu sa perfektne hodí klasická hnedá omáčka alebo jej variácie: s celým zeleným korením, brandy alebo sušenými slivkami. Kuracie mäso bude skvele chutiť s ľahkými zapraženými omáčkami (ako je bylinková, horčicová alebo chrenová omáčka), zatiaľ čo škrobovité jedlá sa najlepšie kombinujú s paradajkovou alebo hubovou omáčkou.

Ako podávať teplé omáčky?

Omáčky v omáčkovníkoch sa môžu ľahko rozliať a zašpiniť obrus či oblečenie hostí. Dresingy podávané v gastro nádobách môžu zase časom zašpiniť ostatné potraviny. Aké je teda riešenie?

  • Omáčky nepodávajte v omáčkovníkoch. Namiesto toho ich podávajte spolu s jedlom v gastronádobe.
  • Používajte menšie gastronádoby. Omáčka takto neskondenzuje tak rýchlo. Nezabudnite pravidelne dolievať vodu.
  • Použite papier na pečenie. Na dno gastronádoby rozložte papier na pečenie spolu s mäsom a omáčkou.
  • Použite jednorazové pipety. Toto moderné riešenie vám pomôže naporciovať omáčku a slúži ako zaujímavý obal. Takto podávaná omáčka nestratí svoje vlastnosti.

Studené omáčky a dresingy v stravovaní

Studené omáčky a dresingy sa skvele hodia k hlavným jedlám, menšiemu občerstveniu alebo sendvičom. Dokážu spojiť chute jednotlivých ingrediencií, zvýrazňujú dominantnú chuť jedla alebo vytvárajú zaujímavý kontrast. A čo viac - hostia ich milujú! Ich servírovanie však môže byť náročné. Navyše môžu počas akcie oschnúť alebo stratiť svoju štruktúru. Na čo by ste si mali dať pozor, aby si vaši hostia mohli vychutnávať čerstvé a chutné studené dresingy počas celej akcie?

  1. Dresing podávajte priamo na jedlo. Majonézu môžete naservírovať na sendviče, plátky šunky alebo grilovanú zeleninu. Ideálnou voľbou je majonéza Hellmann’s Decorative, ktorá si zachová svoju čerstvosť a štruktúru.
  2. Omáčky podávajte v malých nádobách. Oddelené misky s rôznymi dresingami uľahčia servírovanie a umožnia hosťom zvoliť si tú, na ktorú majú práve chuť. Vítané sú trendy, tak aj tradičné možnosti,  tradičné omáčky a dresingy. Jednou z takých klasických omáčok je tatarská omáčka Hellmann’s – vďaka jej kvalite a známej chuti je medzi hosťami obľúbená.
  3. Spravte z dresingov súčasť elegantného finger foodu. Potrebovať budete malé šálky: klasické, štvorcové alebo v tvare bambusu. Na dno nalejte dresing a na vrch pridajte ostatné suroviny. Skvelou kombináciou sú napríklad zeleninové tyčinky s bylinkovým dresingom, tigrie krevety s dresingom tisíc ostrovov alebo tapenáda ​​s tyčinkami grissini.
  4. Podávajte dresingy vo fľašiach. Hostia si tak budú môcť vybrať svoju obľúbenú príchuť a použiť požadované množstvo. Aby ste poskytli tú najlepšiu kvalitu a široký výber, vyskúšajte dresingy Hellmann’s One Hand Bottle v praktických fľašiach do ruky.

Ponuka omáčok Hellmann’s vo fľašiach do ruky pozostáva z radu dresingov najvyššej kvality v elegantných fľašiach. V ponuke nájdete klasické omáčky, ako napríklad: kečup Hellmann’s, horčicu Hellmann’s, BBQ omáčku Hellmann’s a pálivú omáčku Hellmann’s, ale aj krémové dresingy rôznych chutí: majonézu Hellmann’s, cesnakovú omáčku Hellmann’s alebo omáčku na kebab Hellmann’s. Vaši hostia ich budú milovať!

Príkladom dresingu, ktorý dokonale zodpovedá charakteru pokrmu, je domáca remuláda. V našom recepte skvelo zvýrazní chuť grilovaného pstruha s dymovou arómou podávaného so zemiakovým koláčom. Recept na toto vynikajúce jedlo nájdete tu.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu