Napriek tomu, že sa bez polotovarov môžete v kuchyni zaobísť, mnohí šéfkuchári si ich pochvaľujú. Urýchľujú proces varenia a pomáhajú im zefektívniť prácu v kuchyni — za predpokladu, že ich používajú rozumne. Ako ich využiť čo najlepšie?

Ako používať vývary a polievky vo forme polotovaru?

Vývary v podobe polotovaru, ako je kurací vývar Knorr, sú univerzálne a ľahko sa používajú. Môžete nimi ochutiť polievky, biele omáčky a paštéty, ale výborne poslúžia aj ako voňavý a chutný základ vašich vlastných polievok.

Tento univerzální vývar vám usnadní přípravu omáček (například křenové, okurkové nebo klasické bílé omáčky), dušených pokrmů a pečení nebo pokrmů s těstovinami, ale i masových kuliček, placiček a nakládaných mas.

Tento univerzálny vývar vám uľahčí prípravu omáčok (napríklad chrenovej, uhorkovej alebo klasickej bielej omáčky), rizota alebo pokrmov.

Ako používať omáčky vo forme polotovaru?

Omáčky, ktoré sa podávajú teplé, je potrebné dlho variť, pričom ich chuť a textúra závisí od mnohých faktorov — často sa stáva, že ak nemáte skúsených kuchárov, nepodarí sa vám zakaždým docieliť rovnako vynikajúcu chuť. Ak niektoré z nich nahradíte predpripravenými omáčkami, napríklad omáčkou Knorr Cafe de Paris, môžete si byť istí, že zákazník dostane kvalitné jedlo, a čo je dôležitejšie, že omáčka bude vždy chutiť podľa vašich predstáv.

Rovnako univerzálne sú hotové šalátové zálievky, ktoré zostávajú vždy husté a stabilné. Používajte ich také, aké sú, alebo ich pridajte do základu svojich vlastných pokrmov. Šéfkuchári často siahnu najprv po záhradnej zálievke Knorr na šalát, potom pridajú napríklad med, hrubozrnnú horčicu, čerstvé bylinky alebo cesnak, ale aj čerstvo vytlačenú ovocnú šťavu. Táto zálievka je takisto skvelá na prípravu omáčky chimichurri.

 

Ako používať hotové koreniace zmesi?

Hotové koreniace zmesi, ako napríklad korenie na hydinu Knorr Delikát sú vyrobené na ochutenie a marinovanie rôznych druhov mäsa, alebo na ochutenie konkrétnych pokrmov. Pomáhajú dosiahnuť krásnu farbu a typickú chuť vďaka svojej bohatej aróme byliniek a korenia.

To ale neznamená, že ak ich použijete, budú vaše jedlá chutiť úplne rovnako ako v iných reštauráciách! Do každej zmesi môžete pridať svoje obľúbené korenie (napríklad škoricu, rascu alebo klinčeky) a tým chuť jedla upraviť podľa svojich predstáv.

Koreniace zmesi môžete použiť aj na iné účely ako len do marinád a na mäso — napríklad na ochutenie vašej obľúbenej zeleniny a zemiakov, náhrad mäsa, paštét alebo plniek.

Ako používať bylinkové pasty a konzervovanú zeleninu?

Medzi výrobky, ktoré vám dokážu ušetriť čas v kuchyni, patria tiež čerstvé bylinky nakladané v rastlinnom oleji, alebo zeleninové konzervy ako sú paradajky, grilovaná paprika kápia, alebo uvarené a nakladané strukoviny. Nielenže ich použitie urýchli prípravu — keď sú bylinky a zelenina spracované správne, uchovávajú si viac chuti. Naviac sú tou najlepšou voľbou v zime, keď je dostupnosť sezónnych surovín obmedzená.

Kuchári oceňujú predovšetkým výrobky Knorr Primerba (voňavé pasty z byliniek naložených v oleji) a šafránovú pastu Knorr, ktorá dodá všetkým pokrmom krásnu žltú farbu a arómu čerstvého šafránu. Môžete ju použiť napríklad v libanonskom šaláte tabbouleh s grilovaným lososom.

Konzervované paradajky z radu Knorr Collezione Italiana sa vyrábajú len z talianskych paradajok odrody Roma a zachovávajú si chuť a textúru zeleniny dozrievanej na slnku. Použite ich na prípravu polievok, dusených zmesí, indického pokrmu dal alebo francúzskej zeleniny ratatouille, môžete ich použiť samozrejme aj do omáčok na cestoviny.