Veľkonočné chute- sviatočné štandardy

Vo veľkonočnom menu môžete využívať gastronomické trendy na rok 2018 podľa Whole Foods Market – jedlé kvety, blízkovýchodné inšpirácie alebo super potraviny.

Veľká noc je ďalšou výzvou pre šéfkuchárov, ktorí sa pri vytváraní svojho menu opierajú nielen o tradície, ale siahajú aj po chutných inšpiráciách z celého sveta. Rôzne kulinárske techniky a návrat ku klasike v novom šate sú dobrým smerom, ako pripraviť veľkonočné menu podľa gastronomických  trendov na rok 2018, ktoré sú zahrnuté v správe Whole Foods Market (napr. vplyvy blízkovýchodnej kuchyne, super potraviny či jedlé kvety).

Na veľkonočnom stole určite nesmú chýbať tradičné jedlá, ale šéfkuchári do svojich jedálnych lístkov veľmi často vkladajú aj cudzokrajné a prekvapujú svojich hostí počas veľkonočných stretnutí v reštauráciách. Využívajú rôzne kulinárske techniky, vďaka ktorým sú schopní reagovať na potreby tradičných konzumentov, ako aj tých, ktorí potrebujú napríklad vegánsku alebo bezlepkovú diétu.

Veľkonočné jedlá – klasické verzus moderné

Veľká noc je tiež príležitosťou na vytváranie nezvyčajných kombinácií slaných a sladkých chutí:

Tradičné slovenské:

  • Jablková, maková a tvarohová štrúdľa
  • Tradičný kysnutý koláč v rôznych regiónoch nazývaný paska, mazanec či obradový koláč
  • Posúchy z kysnutého cesta s údeným mäsom
  • Praženica s mladými žihľavovými listami
  • Pečené jahňa na cesnaku so zemiakmi v šupke
  • Veľkonočná hrudka - syrek
  • Pečené kozľa s rascou a cesnakom
  • Makové aj bryndzové opekance 
  • Bratislavské rožky plnené makom alebo orechmi
  • Veľkonočná pečená „plnka“ z údeného / hydinového mäsa, vajec, žemlí , byliniek a žihľavy
  • Sladký veľkonočný baránok z jemného cesta
  • Obložené misy: syrová roláda, údené mäso, šunka, plnené vajíčka a majonézový šalát

Moderné inšpirácie:

  • Biela klobása, šalát s prepeličími vajíčkami, orechmi, pak choi, šalátom frisée, tenkými plátkami čerstvého chrenu s dresingom zo žeruchy a francúzskej horčice.
  • Vajcia pečené alebo smažené vajcia podávane s carpacciom z červenej repy a parmezánom
  • Paštéta z cíceru a sušeného ovocia s karí a zázvorom
  • Tvarohový koláč so slaným karamelom a červeným korením
  • Jahňacia hruď plnená žihľavovou plnkou
  • Závitky z kozľacieho / jahňacieho stehna plnené medvedím cesnakom pečené na jarnej zelenine 

Veľkonočné jedlá vo svete

Veľkonočná kuchyňa inšpiruje!

  • Argentína – Quiche so špenátom, syrom a vareným vajíčkom
  • Rusko – Pascha, čiže dezert z tvarohu, žĺtkov, masla a sušeného ovocia
  • Libanon – Ma’amoul, čiže maslová semolina s pistáciami a vlašskými orechmi
  • Francúzsko – Le gigot d’agneau, čiže pečené jahňacie stehno s rozmarínom a provensálskym korením
  • Ekvádor – Fanesca, čiže guláš z tekvice a figových listov, podávaný s vareným vajíčkom alebo smaženými banánmi platano
  • Nemecko – polievka z trebuľky voňavej (tzv. francúzsky petržlen)
  • Španielsko – Rosquillas :  veľkonočné šišky a Torrija: veľkonočný dezert, ktorý sa tradične pripravuje zo zbytkového pečiva
  • Grécko – Dolmades: plnené hroznové listy a tiež pečené jahňa na rozmaríne
  • Poľsko – Mazurek: národný múčnik a polievka: biely veľkonočný boršč
  • Taliansko   Colomba Pasquale: tradičný koláč v tvare holubice s rozprestretými krídlami

Veľkonočné jedlá na Slovensku

Údené mäso, dusená šunka, klobásy, zemiakový šalát, chren, kysnuté koláče, bábovky, čokoláda, to je len niekoľko príkladov jedál, bez ktorých si Slováci nevedia predstaviť veľkonočné sviatky. Ktoré veľkonočné jedlá sú najpopulárnejšie?

V štandardnom veľkonočnom menu je miesto pre tradície, ale aj pre moderné formy prezentácie chutí, štruktúr a textúr sviatočných jedál. Rozmanitosť produktov a množstvo inšpirácií umožňuje šéfkuchárom vytvárať pokrmy, ktoré zdôraznia veľkonočnú atmosféru pri stole a svojou výnimočnou chuťou upútajú pozornosť hostí.