PRE PRíJEMNE

Špargľa je typická jarná zelenina, ktorú by ste mali kupovať z miestnych pestovateľských oblastí. Sladkosť zohráva kľúčovú úlohu.

 špargle stonky
VSETKO ZACINA NAKUPOM

Koža špargle stonky musí byť hladká a trochu lesklá, hlavy by mali byť uzavreté. To hovorí o sviežosti výrobku. Rezaný povrch by nemal byť mäkký, škvrnitý alebo popraskaný, maximálne trochu suchý.

TIP

Ak chcete otestovať čerstvosť, môžete tri odtlačiť proti sebe - praskne to? Dokonalé, potom sú čerstvé!

TAJOMSTVO SKLADOVANIA

Rovnako ako každá iná zelenina, špargľa chutí najlepšie, keď je čerstvo zozbieraná. V rámci gastronómie je to často nemožné. Pokiaľ špargľu chladíme zabalenú do mokrého uteráka, neošúpanú a nepečenú, čerstvosť  trvá štyri dni. Pokiaľ sú stonky už olúpané, čerstvosť trvá len dva dni. Po tomto období sa objavuje sa dobre známe "drevnatenie".

Kôra stonky sa ľahko odstraňuje
CISTENIE - MECHANICKY

Kôra stonky sa ľahko odstraňuje škrabkou na zemiaky. Ak máte zelenú špargľu, môžete to urobiť ešte rýchlejšie, pretože stačí očistiť len dolnú časť.

Výhoda: pri dlhšom čase skladovania je dobré očistiť špargľu tesne pred varením.

Nevýhoda: viac času a úsilia.

Pre zjednodušenie práce je možné špargle kúpiť od poľnohospodárov už očistené.

Výhoda: šetrí čas a prácu.

Nevýhoda: nevyužité zvyšky a špargle je potrebné využiť v krátkom čase.

Predĺžte špargľovú sezónu
DOBA LADOVA

Predĺžte špargľovú sezónu: v teplote -180 a chladnejšie môže špargľa prežiť až osem mesiacov! Jednoducho umyte a vysušte zelenú špargľu a olúpte. Vložte do vzduchotesnej nádoby a vložte priamo do vriacej vody. Tiež užitočné: Môžete zmraziť jednotlivé porcie.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu