![PRE PRíJEMNE](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image.img.jpg/1639484439049.jpg)
Špargľa je typická jarná zelenina, ktorú by ste mali kupovať z miestnych pestovateľských oblastí. Sladkosť zohráva kľúčovú úlohu.
![špargle stonky](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image_112324910.img.jpg/1639484738340.jpg)
![VSETKO ZACINA NAKUPOM](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image_1269507006.img.jpg/1639484641056.jpg)
Koža špargle stonky musí byť hladká a trochu lesklá, hlavy by mali byť uzavreté. To hovorí o sviežosti výrobku. Rezaný povrch by nemal byť mäkký, škvrnitý alebo popraskaný, maximálne trochu suchý.
TIP
Ak chcete otestovať čerstvosť, môžete tri odtlačiť proti sebe - praskne to? Dokonalé, potom sú čerstvé!
![TAJOMSTVO SKLADOVANIA](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image_110398242.img.jpg/1639484770917.jpg)
Rovnako ako každá iná zelenina, špargľa chutí najlepšie, keď je čerstvo zozbieraná. V rámci gastronómie je to často nemožné. Pokiaľ špargľu chladíme zabalenú do mokrého uteráka, neošúpanú a nepečenú, čerstvosť trvá štyri dni. Pokiaľ sú stonky už olúpané, čerstvosť trvá len dva dni. Po tomto období sa objavuje sa dobre známe "drevnatenie".
![Kôra stonky sa ľahko odstraňuje](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image_1853017049.img.jpg/1639485409448.jpg)
![CISTENIE - MECHANICKY](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image_2049056894.img.jpg/1639485462999.jpg)
Kôra stonky sa ľahko odstraňuje škrabkou na zemiaky. Ak máte zelenú špargľu, môžete to urobiť ešte rýchlejšie, pretože stačí očistiť len dolnú časť.
Výhoda: pri dlhšom čase skladovania je dobré očistiť špargľu tesne pred varením.
Nevýhoda: viac času a úsilia.
Pre zjednodušenie práce je možné špargle kúpiť od poľnohospodárov už očistené.
Výhoda: šetrí čas a prácu.
Nevýhoda: nevyužité zvyšky a špargle je potrebné využiť v krátkom čase.
![Predĺžte špargľovú sezónu](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image_61239324.img.jpg/1639485899967.jpg)
![DOBA LADOVA](/inspiracie-sefkuchara/Tradicne_menu_v_modernom_ponati/know-how-o-spargle-pre-sefkuchara/_jcr_content/parsys/content/image_910486217.img.jpg/1639486202615.jpg)
Predĺžte špargľovú sezónu: v teplote -180 a chladnejšie môže špargľa prežiť až osem mesiacov! Jednoducho umyte a vysušte zelenú špargľu a olúpte. Vložte do vzduchotesnej nádoby a vložte priamo do vriacej vody. Tiež užitočné: Môžete zmraziť jednotlivé porcie.