Nižšie uvedené jedlá vám môžu poslúžiť buď ako zdroj inšpirácie, alebo môžete pri varení postupovať krok za krokom podľa našich receptov. Tieto rybacie pokrmy nielenže skvele zapadnú do vianočného menu vašej reštaurácie, no taktiež sa budú tkvieť na cateringových stoloch.

Rybacia polievka: klasika, rybacie guľky alebo knedlíčky?

Klasická rybacia polievka z bielych rýb a zeleninového vývaru si bezpochyby získa srdcia vašich zákazníkov. Môžete si zvoliť z troch variantov: jemnej, smotanovej alebo pikantnej, do ktorej sa pridávajú chilli papričky, paprika, a na kocky nakrájané paradajky.

Ak hľadáte originálne pokrmy, tak sa rozhodnite pre rybaciu polievku s rybacími guľkami. Môžete použiť rôzne druhy bielych rýb, no losos poslúži taktiež výborne. Rybacie guľky pripravíte tak, že uvarené rybacie mäso zmiešate s koreninami, strúhankou a vajíčkom. Následne z danej hmoty vytvarujete guľky, ktoré varíte 5 minút. Hmotu môžete použiť aj ako plnku, môžete ju zabaliť do veľkých špenátových listov, a taktiež z nej môžete spraviť rybacie halušky, ktoré možno podávať v polievke.

Predjedlo? Klasická makrela…

Predjedlo z makrely určite uspokojí tradičnejšie zmýšľajúcich hostí. Filety z makrely je možné marinovať vo vínnom octe so soľou, cukrom, horčicovými semienkami, citrónovou kôrou a červenou cibuľkou. Červená cibuľka dodá marináde príjemný ružový nádych, vďaka čomu bude celé jedlo pôsobiť veľkolepo. Odporúčame ju podávať s chrumkavým švédskym chlebom a crème fraîche.

Táto ryba si rozhodne zaslúži pozornosť kuchárov, ktorí hľadajú nové, originálne nápady. Môžete ju použiť i na prípravu jemnej peny, a následne podávať s bobuľami kapary a práškom z olív Kalamata.

Ďalším tipom na predjedlo je makrelová pasta s majonézou. Pri príprave použite tradičnú Hellmann's Šalátová majonézu ktorá má plnú chuť a perfektnú krémovú textúru. Pasta poslúži aj ako vynikajúca nátierka na sendviče s rôznymi polevami.

... alebo lahodná terina

Tento delikátny francúzsky pokrm pripravovaný na pare (podobný paštéte) sa tradične vyrába z rôznych druhov mäsa. Prečo si ho však nepripraviť vo vianočnejšej verzii, použijúc ryby? Výborne poslúži kombinácia bielych rýb s lososom, keďže losos dodá terine výraznú farbu. Môžete ju podávať s krevetami a uhorkovou emulziou, so studenou šafranovou omáčkou, alebo brusnicami a rozmarínom.

Losos je vždy tou správnou voľbou

Akú rybu by ste si mali vybrať na prípravu hlavného jedla? Keďže je pečený losos obľúbenou rybou mnohých hostí, tak po ňom niektorí kuchári siahajú s veľkou obľubou. Môžete ho podávať so špenátom a krémovým pyré, alebo s kôprovou omáčkou a restovanou sezónnou zeleninou. Ak si chcete užiť zimné radovánky naplno a pridať do vašich pokrmov štipku Vianoc, tak ho skúste upiecť s plátkami pomaranča a podávať s brusnicovou omáčkou a majonézou Hellmann's decorative.

Použite papier na pečenie

Pečenie rýb v papieri na pečenie je skvelou technikou. Do balíčkov z papiera na pečenie môžete okrem rybieho filé vložiť aj zeleninu, čerstvé bylinky, citrusové plody a ďalšie prísady, ako napríklad olivy, kapary či sušené paradajky.

Každý balíček tak obsahuje plnohodnotné jedlo, vďaka čomu nepotrebujete žiadne ďalšie prílohy. Nechajte svojich hostí, aby si svoje porcie otvorili sami. Takýmto spôsobom uvoľnia všetky vône priamo pred samotným jedením.

Pri použití tejto techniky vyberajte suroviny pozorne, berúc do úvahy nielen ich textúru či farbu, ale aj čas varenia potrebný na dosiahnutie správnej textúry a chuti. Ak chcete pridať, povedzme, zemiaky, tak je vhodné ich vopred uvariť. V tomto recepte nájdete podrobný návod na prípravu trota al cartoccio, respektíve pečeného pstruha so zemiakmi, olivami a kaparami..

Vyprážanie: liate cesto alebo strúhanka

Biele rybie filé chutí skvele v lístkovom alebo filo cestíčku. Na to, aby bolo z filiet plnohodnotné jedlo stačí, keď ich budete podávať s blanšírovanou, varenou alebo pečenou zeleninou a vhodnou omáčkou.

Príprava rýb týmto spôsobom vám môže pripadať tak trochu nemastná-neslaná. Chrumkavé, maslové cesto v kombinácii s jemnými rybami si práve preto vyžaduje správne dochutenie. Najlepšou voľbou je klasická zmes na dochucovanie rýb Knorr Sypký prípravok na dochutene ryby. Chuť ryby dozaista obohatí kombinácia bieleho korenia, petržlenu a kôpru so štipkou ostrého zázvoru.

 

Ďalším vynikajúcim tipom na prípravu ryby je vyprážanie alebo pečenie v strúhanke, a to nielen tak v hocijakej! Môžete vyskúšať sýtozelenú bylinkovú strúhanku. Čerstvé bylinky zmiešajte so strúhankou, rybu v nich obalte, a následne ju upečte alebo vypražte. Pri strúhanke z parmezánu postupujte rovnako. Vskutku zaujímavým nápadom je obaliť rybu v modrom maku, vďaka čomu budú ryby vyzerať vkusne, a naviac budú voňať ako Vianoce.

Chcete posunúť svoje kulinárske umenie na ešte vyššiu úroveň? Siahnite po zubáčovi

Zubáč je výnimočná ryba. Je mimoriadne jemná so zamatovo maslovou chuťou. Okrem toho je veľmi chudá a takmer bez kostí. Práve preto je perfektná do vycibrenejších kombinácií chutí. Môžete ju podávať s hnedým maslom, bielou maslovou omáčkou beurre blanc, bielym vínom a šalotkami, klasickou holandskou omáčkou, či dokonca s račou omáčku.

Zubáč sa taktiež výborne hodí ku všetkým „zimným“ prílohám. Ak si chcete na Vianoce získať srdcia svojich hostí, tak ho podávajte s lúpaným jačmeňom, karamelizovaným ružičkovým kelom a omáčkou z pečenej repy.