Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Inšpirácie šéfkuchára
    • Inšpirácie šéfkuchára
    • Hellmann's
    • Knorr Professional
    • Unilever Food Solutions TOP produktov
    • Svet čaju
    • Cestoviny
    • Sezóna grilovania
    • Kuchyne sveta
    • Hydina
    • Tipy a triky pre gastronómiu
    • Poľudnajšie a skupinové menu
    • Tradičné menu v modernom poňatí
    • Ako udržať svoj podnik v prevádzke aj počas epidémie koronavírusu.
  • Recepty
  • Produkty
    • Viac produktov
    • Bujóny, korenie a šalátové dressingy
    • Čaje a instantné nápoje
    • Majolenky, tatárske omáčky a dressingy
    • Omáčky, šťavy a zápražky
    • Polievky, závarky a vložky
    • Prílohy a cestoviny
    • Základy
  • O nás
    • Kontakty na obchodný tím
  • Kontakty
  • {query} v produktoch
  • {query} v receptoch
  • {query} v inom
všetkom
    • Môj účet
    • Kontakty
    • Odhlásiť sa
  1. Domov
  2. Inšpirácie pre kuchárov | Unilever Food Solutions
  3. Ako udržať svoj podnik v prevádzke aj počas epidémie koronavírusu.
  4. Ochrana ziskov
  5. 3 druhy hlavných nákladov a ako ich znížiť
  1. Ochrana ziskov
  • Facebook-Link opens in a new window - article - 3 druhy hlavných nákladov a ako ich znížiť
  • Twitter-Link opens in a new window - article - 3 druhy hlavných nákladov a ako ich znížiť
  • Pinterest-Link opens in a new window - article - 3 druhy hlavných nákladov a ako ich znížiť
  • Google Plus-Link opens in a new window - article - 3 druhy hlavných nákladov a ako ich znížiť
  • Ako udržať podnik v prevádzke aj počas epidémie koronavírusu.

3 druhy hlavných nákladov a ako ich znížiť

Zistite, ktoré náklady je potrebné znížiť a ako na to.

Náklady na prácu

Náklady na prácu

  • Náklady na prácu pozostávajú z miezd, odvodov a finančných výhod poskytovaných zamestnancom.
  • Finančné výhody zahŕňajú zdravotné poistenie, refundácia poplatkov za vzdelávanie, refundácia poplatkov za starostlivosť o dieťa a pomoc, programy stravovania, zamestnanecké zľavy, používanie firemných áut na súkromné účely a ďalšie podobné benefity.

Režijné náklady

Režijné náklady

  • Režijné náklady sú náklady, ktoré nespadajú do kategórie nákladov na prácu a potraviny.
  • Zahŕňajú nájomné, vodu, plyn, elektrinu, marketing a propagáciu, kancelárske potreby, vybavenie, školenie atď. 

Náklady na potraviny

Náklady na potraviny

  • Náklady na potraviny predstavujú náklady na všetky konzumovateľné ingrediencie, ktoré podávate alebo predávate hosťom.
  • Do tejto kategórie patria náklady na ovocie, zeleninu, mäso a všetky ďalšie ingrediencie používané pri príprave jedál.
  • Náklady na potraviny sú známe aj ako priame náklady a súvisia s nákladmi na reálny produkt, ktorý predávate.
  • Keďže počet rôznych jedál, ktoré predávate sa môže rôzniť a náklady na kúpu ingrediencií môžu kolísať v porovnaní s prognózou, vaše priame náklady sa tiež budú príležitostne meniť. 

Ako najlepšie využiť náklady na potraviny

Keďže potraviny majú tendenciu strácať v procese varenia váhu a tiež preto, že sa časom kazia, musíme čo najviac vyťažiť práve z nákladov na potraviny. Je tiež dôležité zvážiť objem potravín, ktorý bude počas prípravy vyhodený v dôsledku lúpania alebo odstránenia kostí.

 

Výzvy v oblasti minimalizácie nákladov na potraviny

1. Potraviny sa veľmi rýchlo kazia

Predstavte si, že objednáte čerstvé morské plody na prípravu 100 porcií, ale v nasledujúcich dvoch dňoch máte len 50 stravníkov. Zvyšných 50 porcií bude odpad. Je preto dôležité, aby ste opatrne zvažovali objem potravín a výrobkov, ktoré nakupujete, aby ste sa vyhli nákladom na nepotrebné potraviny.

2. Potraviny sú sezónne

Cena a kvalita ingrediencií sa v priebehu roka menia. Nakupujte ingrediencie, ktoré k danej sezóne patria a využite výhody v podobe čerstvých výrobkov a lepších cien v dôsledku zvýšených dodávok.

3. Potraviny sú predmetom drobných krádeží

V niektorých kuchyniach príležitostne dochádza ku krádežiam, ktoré zvyšujú náklady na potraviny. Kontrolujte to prostredníctvom monitoringu vašich pracovníkov a zvážte aktuálne zamestnanecké výhody, aby ste odradili ľudí od kradnutia.

4. Potraviny počas prípravy menia svoju formu

Presne tak ako cestoviny počas varenia absorbujú vodu a zvyšujú svoju váhu, všetky ingrediencie menia počas spracovania a varenia svoju formu. Monitorovaním týchto zmien a nájdením najlepšieho spôsobu manipulácie a spracovania potravín môžete svoj výnos maximalizovať.

5. Potraviny môžete nakupovať v rôznych formách

Šéfkuchár má často na výber čo sa týka toho, v akej forme potraviny nakúpi. Rozhodovanie o tom by malo byť dôkladné a opatrné, aby ste vybrali to najlepšie. Ako príklad môže poslúžiť nákup celej ryby alebo filé. Hoci filé môže stáť viac, pretože už bolo pripravené, na prípravu jedla v kuchyni bude potrebný kratší čas. Celá ryba však bude lacnejšia

 

Vysoká kvalita pri nízkych nákladoch

  • Nastavte si ciele pre jedlá, ktoré pripravujete na základe zváženia kvality a nákladov na prípravu.
  • Kvalita sa vzťahuje na charakteristiky jedla, ktoré podávate ako je napríklad chuť konzistencia a textúra.
  • Náklady súvisia s finančnou hodnotou jedla, ktoré pripravujete.
  • Stanovte cieľové náklady. Tie zvyčajne predstavujú 30 – 45% predajnej ceny jedla.
  • Ak sa nepodarí dosiahnuť úroveň cieľových nákladov a predajné ceny sú vysoké, môže sa stať, že zákazníci do vašej reštaurácie už neprídu.
  • Je dôležité, aby si každý pracovník v kuchyni uvedomoval aké sú náklady a poznal základy stanovovania nákladov na potraviny. 

 

Tipy na zníženie nákladov

  • Už sme hovorili o tom, ako môže šéfkuchár zlepšiť nákladovú efektívnosť reštaurácie. Teraz sa pozrieme na ďalšie spôsoby ako znížiť náklady, ktoré sa nevošli do tém, o ktorých sme už hovorili.
  • Používajte sezónne ingrediencie.
  • Zistite od svojich dodávateľov aké sú podmienky týkajúce sa trhu a dodávok a požiadajte ich o návrhy týkajúce sa efektivity nákladov.
  • Využívajte čo najviac regionálne jedlá, pretože ingrediencie od miestnych dodávateľov sú zvyčajne lacnejšie.
  • Buďte chytrí a vždy zvažujte množstvo a objem ingrediencií, ktoré kupujete.
  • Preskúmajte možnosti používania najbežnejších ingrediencií v niekoľkých pokrmoch súbežne, pretože ak niektorú ingredienciu používate len v jednom pokrme, bude generovať stratu. 

Súvisiace články

    • Ochrana ziskov
    Kalkulácia nákladov na potraviny
    • Ochrana ziskov
    Manažment výnosov (yield management)
    • Ochrana ziskov
    3 druhy hlavných nákladov a ako ich znížiť
    • Ochrana ziskov
    Manažment výnosov (yield management)

  • Domov
  • Inšpirácie šéfkuchára
  • Recepty
  • Produkty
  • O nás
  • Prihlásiť sa k odberu newlsetteru
  • Vyber svoju krajinu
  • Please Recycle
  • Právne podmienky
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Mapa stránok
Príhlásiť sa k odberu noviniek

Ak sa prihlásite teraz, získate recepty, trendy z gastronómie, vzorky zdarma a oveľa viac.

Nájdi nás na ..
  • Facebook
Unilever Food Solutions » Domov

© 2021 Unilever Food Solutions / všetky práva vyhradené

Unilever Food Solutions » Domov

Inštalovať túto web aplikáciu na svojom iPhone. Inštalovať túto web aplikáciu na iPade Inštalovať túto web aplikáciu na Androide. Inštalovať túto web aplikáciu na mobile Windows.

Kliknite dole na ikonu  a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite hore na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu.

x