Manažment výnosov (yield management)
Naučte sa ako riadiť výnosy s cieľom znížiť náklady a zvýšiť zisk.
Výnos je porcia naservírovaná alebo predaná stravníkovi. Termíny, ktoré majú vplyv na výnos sú AP, EP a RTS a zaoberá sa nimi Téma 2. Manažment týchto faktorov vám pomôže maximalizovať percentuálny podiel výnosu, čím sa znížia náklady a zvýši zisk.
Výnos je:
- to, čo ostane po celom procese varenia
- to, čo je naservírované hosťom
- to, čo je predané v reštauračnej časti, ktorá generuje príjem
- to, čo vám prináša zisk
Manažment výnosov (yield management)
Manažment výnosov zahŕňa tri témy a ich dokonalé zvládnutie vám umožní efektívne riadenie výnosov:
- faktory ovplyvňujúce percentuálny podiel výnosov
- test výnosov
- test straty pri varení
Výpočet percentuálneho podielu výnosu
Percentuálny podiel výnosu je známy aj ako YP%. Je to množstvo použiteľného jedla, ktoré ostane po príprave delené originálnou váhou jedla pri zakúpení. Na zistenie YP% je dôležité vedieť, ktorá forma a spôsob varenia vám zaistí vyšší výnos.
Percentuálny podiel výnosu – vzorec 1
Percentuálny podiel výnosu = EP/AP
AP – Originálna váha potravín pri zakúpení
EP – Váha po odstránení odpadu a kostí a po úprave
Príklad:
Očistili sme celú rybu vážiacu 500g (AP). Odstránené časti po úprave a odpad vážili spolu 100 g. K dispozícii máme 400 g rybieho filé, ktoré môžeme podávať ako porciu na jedenie (EP), to znamená, že stravníkom môžete naservírovať 80% pôvodnej váhy. Vyšší YP% je lepší, pretože menej jedla ide do odpadu.
Percentuálny podiel výnosu: 400g (EP) / 500g (AP) = 80% (YP%)
Percentuálny podiel výnosu – vzorec 2
Percentuálny podiel výnosu = EP/AP
AP – Originálna váha potravín pri zakúpení
EP – Váha po odstránení odpadu a kostí a po úprave
Príklad:
Uvarili sme 400g rybieho filé na pare pomocou dvoch metód:
- Metóda A – výsledkom je 300 g uvarenej ryby
- Výnos pri metóde A: 300g (RTS)/ 500g (AP) = 60% (YP%)
- Metóda B – výsledkom je 350 g uvarenej ryby
- Výnos pri metóde B: 325g (RTS)/500g(AP) = 65% (YP%)
Metóda B má vyšší percentuálny podiel výnosu pri menšom odpade a je preto lepšou metódou varenia.
Faktory ovplyvňujúce percentuálny podiel výnosov
Percentuálny podiel výnosu (YP%) predstavuje percento jedla, ktoré je možné predať alebo servírovať po odstránení odpadu, úprave a reakcii na varenie. YP% je ovplyvnený:
- samotným jedlom
- množstvom ingrediencie
- pôvodnou formou a konečnou formou ingredienci
Maximalizácia efektívnosti: Ľudské zdroje
Maximalizácia efektívnosti v oblasti ľudských zdrojov nie je len o zamestnávaní správneho počtu pracovníkov. Je o zamestnávaní tých správnych ľudí a ich školení a udržaní.
Nábor
- Hoci osobnosť je dôležitá, nemenej dôležité sú aj kvantifikovateľné zručnosti a skúsenosti a to, či ich daná osoba dokáže odovzdávať ďalej a viesť ľudí.
- Overte si referencie, aby ste zistili čo najviac o človeku, ktorého sa chystáte zamestnať.
- Ešte pred tým, ako ponúknete prácu, zohľadnite platy na trhu pre rôzne pracovné pozície.
UFS Academy: Portál pre online školenie profesionálnych kuchárov
- Školenia sú ZADARMO a bez reklám
- Školenia vytvorili šéfkuchári z celého sveta
- VIdeá sledujete neobmedzene