Naučte sa ako riadiť výnosy s cieľom znížiť náklady a zvýšiť zisk.
Výnos je porcia naservírovaná alebo predaná stravníkovi. Termíny, ktoré majú vplyv na výnos sú AP, EP a RTS a zaoberá sa nimi Téma 2. Manažment týchto faktorov vám pomôže maximalizovať percentuálny podiel výnosu, čím sa znížia náklady a zvýši zisk.
Manažment výnosov zahŕňa tri témy a ich dokonalé zvládnutie vám umožní efektívne riadenie výnosov:
Percentuálny podiel výnosu je známy aj ako YP%. Je to množstvo použiteľného jedla, ktoré ostane po príprave delené originálnou váhou jedla pri zakúpení. Na zistenie YP% je dôležité vedieť, ktorá forma a spôsob varenia vám zaistí vyšší výnos.
Percentuálny podiel výnosu = EP/AP
AP – Originálna váha potravín pri zakúpení
EP – Váha po odstránení odpadu a kostí a po úprave
Príklad:
Očistili sme celú rybu vážiacu 500g (AP). Odstránené časti po úprave a odpad vážili spolu 100 g. K dispozícii máme 400 g rybieho filé, ktoré môžeme podávať ako porciu na jedenie (EP), to znamená, že stravníkom môžete naservírovať 80% pôvodnej váhy. Vyšší YP% je lepší, pretože menej jedla ide do odpadu.
Percentuálny podiel výnosu: 400g (EP) / 500g (AP) = 80% (YP%)
Percentuálny podiel výnosu = EP/AP
AP – Originálna váha potravín pri zakúpení
EP – Váha po odstránení odpadu a kostí a po úprave
Príklad:
Uvarili sme 400g rybieho filé na pare pomocou dvoch metód:
Metóda B má vyšší percentuálny podiel výnosu pri menšom odpade a je preto lepšou metódou varenia.
Percentuálny podiel výnosu (YP%) predstavuje percento jedla, ktoré je možné predať alebo servírovať po odstránení odpadu, úprave a reakcii na varenie. YP% je ovplyvnený:
Maximalizácia efektívnosti v oblasti ľudských zdrojov nie je len o zamestnávaní správneho počtu pracovníkov. Je o zamestnávaní tých správnych ľudí a ich školení a udržaní.
Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite hore na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu.