Kalkulácia nákladov
Cieľom každého podniku je vytvárať zisk a to platí aj pre podnikanie v stravovacích službách. V tejto časti sa budeme rozprávať o spôsoboch ako kontrolovať náklady a maximalizovať ziskovosť prostredníctvom lepšieho manažmentu pracovných síl a ingrediencií.
Dôležitosť základnej kalkulácie nákladov
Prečo by sme mali rozumieť tomu, koľko čo stojí pri prevádzke nášho stravovacieho zariadenia?
Ak nebudeme kontrolovať náklady, zahryznú sa do našich marží. Aj keď máme vysokú návštevnosť, nemusí to nevyhnutne znamenať, že vytvárame zisk.
Čo znamenajú nasledujúce termíny
- Príjem – je odvodený z predaja služieb a produktov
- Náklady – všetky výdavky použité na generovanie príjmu
- Zisk – je to, čo dostanú prevádzkovatelia, ak príjem prevýši náklady