Japonská kuchyňa je fascinujúca nielen kvôli tomu, ako chutí, ale aj kvôli tomu, ako sa

pripravuje -  technikami, ktoré sú vzdialené od toho, čo vieme. Preto môže byť skúšanie jedál a ich príprava vo vašej kuchyni úžasným dobrodružstvom!

Tu je zoznam jedál, ktoré sa musíte naučiť, aby ste sa stali odborníkmi na japonskú kuchyňu.

 

Kuracie katsu

Sú to kuracie filety vyprážané v panko strúhanke do zlatohneda. Tradične sa podávajú s hustou a tmavou tonkatsu omáčkou, ktorá sa vyrába z pasírovanej zeleniny (napríklad z paradajok), ďatlí a melasy.

Okrem Japonska je kuracie mäso katsu populárne aj na Havaji a Kalifornii, kde sa často podáva na obed s miso polievkou, ryžou a kapustovým šalátom.

 

 
 

Japonské karí

Japonské kari

Niekto považuje tento pokrm za japonské jedlo. Pravda je však taká, že Briti ho priviezli z Indie a v Japonsku si získalo popularitu až v 60. rokoch minulého storočia. Vzhľadom na svoj pôvod sa výrazne líši od thajského karí, najobľúbenejšieho typu karí v našom regióne. Japonské karí je silné a voňavé, s výraznou korenistou arómou. Obsahuje cibuľu, zemiaky, mrkvu a kúsky mäsa ako je hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso. Podáva sa s ryžou alebo katsu kuracím mäsom.

 

 

Teriyaki

Teriyaki v skutočnosti nie je jedlo - je to technika varenia. Znamená to restovanie alebo grilovanie rýb alebo mäsa v špeciálnej marináde vyrobenej zo sójovej omáčky a vína mirin s množstvom cukru. Cukor dodáva pokrmu výrazný lesk. Nie je to prekvapujúce - „teru“ znamená „žiariť“.

 

Yakitori

Lahodné kuracie špízy máčané v marináde zo sójovej omáčky, mirinového vína, saké a cukru. Tradične sa griluje na drevenom uhlí a podáva sa nielen v špičkových reštauráciách, ale aj počas sviatkov a festivalov z pouličných stánkoch.

Kuracie mäso nie je jedinou možnosťou – môže byť zamenené pečienkou, hubami, paprikou alebo pórom.

 

Ramen

Bohatý vývar s rezancami s plátkami mäsa, vareným vajíčkom, morskými riasami, hubami, klíčkami

a zeleninou. Aj keď tradícia tohto jedla vznikla v Číne, Ramen si našiel cestu do Japonska v 19. storočí - a zostal tam nastálo, stal sa základným jedlom v domácnostiach aj v reštauračných menu.

Japonská verzia sa veľmi líši od čínskeho menovca. Zvyčajne obsahuje morské plody alebo kuracie mäso a môže byť ochutená miso pastou. Ak hľadáte autentický recept na Ramen, kliknite sem!