Menu

Porciovanie hydiny - niekoľko tipov

Základom správneho porciovania hydiny je ostrý nôž a doska na krájanie mäsa.

Množstvo porcií mäsa sa odvíja od veľkosti použitého kuracieho, kačacieho či husacieho mäsa. Menšie mäso môžeme rozdeliť na 8 častí, väčšie aj na 12.

Aby bol vývar ešte chutnejší, dochuťte ho koncentrovaným kuracím bujónom Knorr Professional.

Porciovanie kurčaťa krok za krokom

V tabuľke nižšie nájdete návod, ako naporciovať kura na 8 kusov: dve prsia, dve dolné stehná, dve horné stehná a dve krídla.

Dolné kuracie stehná

Dolné kuracie stehná

Kurča položte na chrbát tak, aby prsia smerovali nahor.

Jednu nohu odtiahnite od tela. Narežte kožu medzi stehnom a prsiami. Stehno ťahajte od tela, až kým sa stehenná kosť nezlomí. Následne prerežte aj kĺb a kožu a stehno oddeľte od tela.

Postup opakujte s druhou nohou. 

Horné kuracie stehná

Horné kuracie stehná

Nohu položte kožou nadol. Nájdite biely tukový prúžok - miesto, v ktorom sa nachádza kĺb spájajúci horné a dolné stehno. Rozrežte biely prúžok, aby ste oddelili horné a dolné stehno.

Opakujte s druhým stehnom.

Krídla

Krídla

Krídlo otáčajte, až kým nenájdete miesto, v ktorom sa kĺb spája s prsiami. Prestrihnite kĺb a oddeľte krídlo od tela.

Opakujte s druhým krídlom

Prsia

Prsia

Skôr, ako odrežete prsia, odstráňte chrbticu. Kura rozrežte od konca hlavy cez hrudný kôš na jednej strane chrbtice. Opakujte na druhej strane chrbtice, aby ste ju mohli odstrániť.

Prsia položte kožou nadol. Nôž umiestnite do stredu a rozrežte prsia na polovicu cez kosť a chrupavku. Z oboch polovíc vyrežte vidlicovú kosť.

Kura je po naporciovaní pripravené na ďalšie spracovanie. Pre prípravu pečeného kuraťa kúsky mäsa potrite trochou oleja a posypte korením na hydinu Knorr Delikat. Pečte v konvektomate.

Porciovanie kačky, morky a husi

Vyššie uvedený návod môžete rovnako aplikovať aj na porciovanie iných druhov hydiny. Porciovanie kačice, morky či husi sa od porciovania kurčata takmer nelíši. V závislosti od veľkosti môžete hydinu rozdeliť až na 12 kusov.

Kačacie a husacie mäso chutí vynikajúco konfitované - čiže pripravované pomaly vo vlastnom tuku, dochutené tymianom (alebo korením Knorr Primerba Tymian) a podávané s omáčkou pripravenou s Knorr Demi-Glace. Náš recept na konfitované kačacie stehno na karamelizovanej zelenine s medovou glazúrou nájdete tu:

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu