Menu

Medzi prvé veci, ktoré prichádzajú na myseľ, keď si vybavíte USA, sú hamburgery a párky v rožku.     

Čo iné môžete jesť v ďalších častiach USA?

Popularita týchto jedál priamo koreluje s popularitou reštaurácií rýchleho občerstvenia. To však neznamená, že Američania neexperimentujú. Moderné verzie tradičných jedál rýchleho občerstvenia sa často nachádzajú v trojhviezdičkových reštauráciách.

V USA môžete jesť doslova čokoľvek - anglické raňajky, všetky druhy pizze alebo sushi. Musíte len vedieť, kde hľadať.

Je to región, v ktorom sú najzreteľnejšie európske - väčšinou britské, francúzske a talianske vplyvy.

V Novom Anglicku si môžeme vychutnať polievku z mušlí (typ polievky z morských plodov), v New Yorku - šišky a pizzu s tenkou krustou a vo Philadelphii - slávny syrový sendvič so syrom Philly.

Zimy na severe sú studené, preto sú tu populárne ľadové ryby. V Chicagu môžeme nájsť americké verzie poľských jedál, ako napríklad kielbasa alebo pierogi. Mesto Kansas City je známe svojím grilovacím štýlom, ktorý zahŕňa pečenie niekoľkých druhov mäsa: morčacie, hovädzie, baranie a bravčové mäso.

Americký juh sa vyznačuje bravčovou a cajúnskou kuchyňou. Na jednej strane tu môžeme nájsť jedlá európskeho typu, ako sú klobásy, šunka alebo sušienky a omáčka. Na druhej strane môžeme skúsiť cajúnsku kuchyňu - morské plody a ryžové dusené mäso, ako je jambalaya. Zároveň je to tiež miesto, odkiaľ pochádza Tabasco omáčka.

Keď si vybavíme Aljašku, vidíme ryby! Najmä tichomorského lososa, pstruha, tresku a halibuta. Choďte na juh a nájdete ovocné sady. Tu sa pestujú jablká, čerešne a lieskové orechy, ktoré sa používajú v obľúbených amerických koláčoch.

California prináša na myseľ kalifornské závitky - miestna verzia sushi s krabím mäsom, uhorkou a avokádom. Zvyšku regiónu dominuje Tex-Mex kuchyňa, ktorá ponúka americkú verziu mexických jedál, ako sú: fajita, chilli con carne, burrito a nachos so syrovou omáčkou. 

Táto oblasť čerpá inšpiráciu z ázijskej kuchyne. Nájdete tu japonské surové ryby, kórejské kimchi, vietnamskú citrónovú trávu a rybiu omáčku. Často sa podávajú na obed s ryžou alebo ázijskými rezancami. 

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu