![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image.img.jpg/1573735252804.jpg)
Medzi prvé veci, ktoré prichádzajú na myseľ, keď si vybavíte USA, sú hamburgery a párky v rožku.
Čo iné môžete jesť v ďalších častiach USA?
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_1326722411.img.jpg/1573735240483.jpg)
Popularita týchto jedál priamo koreluje s popularitou reštaurácií rýchleho občerstvenia. To však neznamená, že Američania neexperimentujú. Moderné verzie tradičných jedál rýchleho občerstvenia sa často nachádzajú v trojhviezdičkových reštauráciách.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_760882651.img.jpg/1573735229062.jpg)
V USA môžete jesť doslova čokoľvek - anglické raňajky, všetky druhy pizze alebo sushi. Musíte len vedieť, kde hľadať.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_402841180.img.jpg/1573735216709.jpg)
Je to región, v ktorom sú najzreteľnejšie európske - väčšinou britské, francúzske a talianske vplyvy.
V Novom Anglicku si môžeme vychutnať polievku z mušlí (typ polievky z morských plodov), v New Yorku - šišky a pizzu s tenkou krustou a vo Philadelphii - slávny syrový sendvič so syrom Philly.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_2006054713.img.jpg/1573735204878.jpg)
Zimy na severe sú studené, preto sú tu populárne ľadové ryby. V Chicagu môžeme nájsť americké verzie poľských jedál, ako napríklad kielbasa alebo pierogi. Mesto Kansas City je známe svojím grilovacím štýlom, ktorý zahŕňa pečenie niekoľkých druhov mäsa: morčacie, hovädzie, baranie a bravčové mäso.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_973731271.img.jpg/1573735193447.jpg)
Americký juh sa vyznačuje bravčovou a cajúnskou kuchyňou. Na jednej strane tu môžeme nájsť jedlá európskeho typu, ako sú klobásy, šunka alebo sušienky a omáčka. Na druhej strane môžeme skúsiť cajúnsku kuchyňu - morské plody a ryžové dusené mäso, ako je jambalaya. Zároveň je to tiež miesto, odkiaľ pochádza Tabasco omáčka.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_1457419768.img.jpg/1573735181435.jpg)
Keď si vybavíme Aljašku, vidíme ryby! Najmä tichomorského lososa, pstruha, tresku a halibuta. Choďte na juh a nájdete ovocné sady. Tu sa pestujú jablká, čerešne a lieskové orechy, ktoré sa používajú v obľúbených amerických koláčoch.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_762108099.img.jpg/1573735170089.jpg)
California prináša na myseľ kalifornské závitky - miestna verzia sushi s krabím mäsom, uhorkou a avokádom. Zvyšku regiónu dominuje Tex-Mex kuchyňa, ktorá ponúka americkú verziu mexických jedál, ako sú: fajita, chilli con carne, burrito a nachos so syrovou omáčkou.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/amerika/_jcr_content/parsys/content/image_1498393358.img.jpg/1573735161674.jpg)
Táto oblasť čerpá inšpiráciu z ázijskej kuchyne. Nájdete tu japonské surové ryby, kórejské kimchi, vietnamskú citrónovú trávu a rybiu omáčku. Často sa podávajú na obed s ryžou alebo ázijskými rezancami.