Klasika verzus modernosť

Podľa správy OECD1Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj – spotrebitelia na svete skonzumujú ročne cca 32,5 kg mäsa, t. j. hydiny, jahňaciny, hovädziny a bravčoviny. Čo sa týka spotreby mäsa, na medzinárodnej scéne boduje Austrália, USA, Argentína, Izrael a Brazília. V grilovacej sezóne sú burgery hlavným ťahúňom nielen v hipsterských bistrách vznikajúcich ako huby po daždi, ale aj vo vychytených reštauráciách.

Klasický americký burger je chrumkavá žemľa, hovädzie mäso prepečené v stupni rare, medium alebo well done podľa preferencií hosťa, niekoľko plátkov zaváranej uhorky, paradajky, čedar a omáčka. Jeho charakter možno ľahko upravovať, napr. prípravou vlastnej burgerovej omáčky, ktorá zaskočí chuťové poháriky hostí.

Reštauratéri po celom svete sledujú aktuálne trendy a čerpajú inšpiráciu z rôznych svetových kuchýň. Vďaka kreativite šéfkuchárov na hostí určite zapôsobí aj obyčajný burger novým prístupom k chuti.

Americký burger

Americké burgery sú žánrovou klasikou. Hovädzí hamburger s vrstvou taveného syra, doplnený plátkami uhorky je základom ideálneho burgera. Pozrite si náš recept na výnimočný americký burger.

Grécky burger

Burgery so šťavnatou grilovanou jahňacinou, doplnené jedinečnou chuťou pečeného syra halloumi sú dôkazom toho, ako ľahko sa dá jedlu dodať charakter. Stredomorská atmosféra v unikátnom vydaní – vyskúšajte náš recept!

Vegetariánsky burger

Burgery, to nie je len chrumkavá žemľa s mäsom, ale aj výborná alternatívna pre vegetariánov a vegánov, pre ktorých bude aromatická kotleta z červenej fazule alebo cícera s koriandrom tou najlepšou voľbou na výborné grilované jedlo. Pozrite sa, čo pripravili naši šéfkuchári – vegetariánsky burger z červenej fazule s citrónovo-bylinkovou omáčkou je osobitou fúziou chutí – a ani milovníci mäsa nebudú sklamaní.

Burgery – trendy a inšpirácie

Hostia aj šéfkuchári dobre vedia, že základom dobrého burgera je práve žemľa. Špičková kvalita pečiva a šťavnatý kus grilovaného mäsa rozhodujú o celkovom efekte. Okrem mäsových burgerov kuchári reagujú aj na potreby vegetariánov a vegánov, pre ktorých vytvárajú originálne receptúry.

Grilovanie je takou vďačnou kulinárskou technikou, že umožňuje spájať chuť mäsa a zeleniny s rôznymi koreniami, omáčkami a prísadami, napr. s volským okom, so slaninou a s ovocím. Rôzne kuchyne sveta, napr. indická, mexická, talianska a francúzska, ponúkajú veľa možností, ktoré kuchári môžu využiť vo svojom menu. 

  • Jahňací burger so salsou mango, s avokádovou pastou, čili a omáčkou na báze pomarančovej šťavy a kurkumy
  • Burger s grilovanými hubami portobello, broskyňou a pečenou mrkvou julienne
  • Thajský burger s morčacinou, orechovou omáčkou, kapustou a limetkou
  • Blízkovýchodný burger s baraninou, omáčkou tahini a so syrom feta
  • Kórejský hovädzí burger so sójovou omáčkou, sezamom, s nakladanou zeleninou, hnedým cukrom a cesnakom
  • Brazílsky burger s hovädzím mäsom, klobásou chorizo ​​a vajcom
  • Hovädzí burger s pekanovými orechmi, čedarom a karamelizovanou červenou cibuľou
  • Turecký burger s baraninou, cibuľou karamelizovanou s bobuľovitým ovocím, rukolou a kozím syrom
  • Francúzsky hovädzí burger s cibuľou, so syrom brie a slaninou
  • Havajský burger s lososom, ananásom karamelizovaným v kokose a s avokádom
  • Indický burger s morčacinou, mangom a uhorkovým jogurtom s mätou
  • Taliansky burger s kuracinou, parmezánom a bazalkovým pestom
  • Hovädzí burger chimichurri s karamelizovanou cibuľou
  • Bravčový burger s nakladanou zeleninou, so šunkou a s ementálom
  • Vegetariánsky burger so šošovicou, s cesnakovou sojonézou a grilovanou cuketou


Kulinárske trendy v roku 2018, ako napríklad superfoods, jedlé kvety alebo kurkuma, nám ponúkajú veľký priestor na kulinárske interpretácie. Vďaka unikátnym kombináciám chutí dokážu zmeniť bežné schémy grilovania a vniesť nemalú revolúciu nielen do autorských menu šéfkuchárov, ale aj do celého gastronomického odvetvia.

1OECD, „Agricultural Outlook: Meat”, http://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/oecd-fao-agricultural-outlook-2015/meat_agr_outlook-2015-10-en

Pripravte sa na SEZÓNU GRILOVANIA