Druhy a odrody ryže

Odrody ryže sa líšia chuťou, výživovou hodnotou, tvarom zrna, obsahom škrobu a stupňom spracovania.

Ryža podľa farby

  1. Biela ryža - najobľúbenejšia ryža zo všetkých. Počas spracovania sa zbavuje šupky, otrúb a klíčkov, čím získa snehobielu farbu. Má jemnú, neutrálnu chuť, vďaka čomu je skvelá pre všetky druhy kulinárskych experimentov. Vydrží aj 10 rokov!
  2. Hnedá ryža - obsahuje viac živín ako biela ryža, pretože sa neodstraňujú otruby. Hoci varenie trvá dlhšiu dobu a má kratšiu trvanlivosť, je cennejšia pre spotrebiteľov, ktorí sa zaujímajú o stravovanie.
  3. Červená a čierna ryža - druhy celozrnnej ryže pomenované podľa sýtejšej farby. Otrubový trup, ktorý sa zachováva, jej dodáva väčšiu výživovú hodnotu a výraznú orechovú príchuť. Tieto druhy ryže sa perfektne hodia do šalátov a ázijských jedál.
  4. Žltá ryža - tiež nazývaná mochi, je sladká a lepkavá japonská ryža, ktorá sa vďaka svojej chuti a štruktúre používa hlavne na dezerty.

Ryža podľa odrody

Basmati ryža

Basmati ryža

Najlepšia ryža Basmati pochádza z himalájskych údolí, ale pestuje sa od Bangladéša po Indiu. Má snehobielu farbu, jemnú orechovú chuť a čo je najdôležitejšie – vôbec sa nelepí.

Jazmínová ryža

Jazmínová ryža

Thajská jazmínová ryža je známa po celom svete svojou sviežou a kvetinovou arómou. Môže sa používať do dezertov, ale výborne sa hodí aj  k morským plodom alebo zelenine.

Arborio, carnaroli a vialone nano

Arborio, carnaroli a vialone nano

Populárne v Taliansku. Vďaka svojmu vysokému obsahu škrobu sú ideálnou voľbou na rizoto a iné talianske jedlá na báze ryže.

Divoká ryža

Divoká ryža

Napriek svojmu názvu pochádza z úplne inej rastliny, ktorá sa tiež nazýva zizánia alebo ovos. Pochádza z Južnej Ameriky a stále sa tam pestuje. Jej orechová chuť perfektne obohatí chuť šalátov a morských plodov.

Spôsoby prípravy ryže

 

Existuje mnoho spôsobov varenia ryže: môžete ju dať do studenej alebo vriacej vody, napariť, vyliať prebytočnú vodu alebo počkať, až sa voda úplne absorbuje. Nájdite si vy sami ten spôsob, ktorý vám  najviac vyhovuje v závislosti od preferovanej chuti a konzistencie.

Príprava v studenej vode: vložte ryžu do hrnca, zalejte studenou vodou a varte na miernom ohni, kým sa voda nevsiakne. Prebytočnú vodu zlejte a ryžu prepláchnite studenou vodou, alebo ju nechajte na 20 minút napariť. Pred podávaním prevzdušnite ryžu  vidličkou.

Príprava vo vriacej vode: vložte ryžu do hrnca s vriacou vodou a postupujte podľa vyšsie uvedeného postupu.

Príprava v pare: vložte ryžu do hrnca s väčším množstvom studenej vody a postupujte podľa vyšsie uvedeného postupu.

5 najlepších ryžových pokrmov od nás

Tu je päť našich obľúbených ryžových pokrmov. Poznáte ich všetky?

Bravčová roláda pečená s horčicou, tymiánovou ryžou a konfitovaným paštrnákom. Náplň v roláde zlepší nielen vzhľad pokrmu, ale aj jeho chuť. Klasika, ktorá nesklame - to je roláda plnená vajíčkami, salámou chorizo a kelom. Mäsové rolády môžeme plniť rôznými surovinami, napríklad hubami, rôznymi druhmi syrov, zeleninou, prosciuttom...

Hovädzie v omáčke z čierneho korenia so sójovými výhonkami a brokolicou. Hovädzie mäso s omáčkou Ketjap manis a Hoisin obohatí každé ázijské menu vo vašej prevádzke. Jazmínová ryža je najlepšou prílohou k ázijským jedlám. Uvarená si zachováva svoj tvar, má mäkkú a málo lepkavú konzistenciu, ako aj arómu  pandanových lístkov.

Tradičné šafránové rizoto je milánska klasika. Ak chcete premeniť túto sofistikovanú pochúťku na každodenného favorita, skúste ju podávať s kuracím mäsom pečeným v BBQ marináde. Je to perfektná kombinácia!

Ryža s vyprážaným vajíčkom, jarnou cibuľkou a sezamovým olejom sa výborne hodí k ázijským jedlám. Doporučujeme podávať s bravčovou panenkou vyprážanou v panko strúhanke a so zeleninou v pálivej chilli-sójovej omáčke. Absolútna delikatesa!