Menu

Na svete existuje viac ako 4 000 odrôd zemiakov, ale bežne sa používa len niekoľko desiatok. Môžu sa líšiť tvarom a farbou od hľúz so svetlou dužinou a žltou šupkou, cez zemiaky s ružovkastou dužinou a tmavočervenou šupkou až po zemiaky s fialovou dužinou a tmavofialovou šupkou. U nás sú najznámejšie konzumné zemiaky.

Zemiaky obsahujú približne 80 % vody. Obsahujú tiež škrob, sušinu a rozpustné cukry. Sú tiež bohaté na vitamíny A, B1, B2 a B6 a majú dokonca štyrikrát viac vitamínu C ako jablká alebo hrušky. Sú zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov, ako sú draslík, horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo, meď, fluór, sodík, chróm a ďalšie.

Keďže obsahujú veľa sacharidov, nasýti tráviaci systém a dodajú mu dobrú dávku energie; navyše, ak sú zemiaky varené, neobsahujú takmer žiadny tuk a oveľa menej sušiny ako obilniny, takže sú veľmi vhodnou a takmer diétnou surovinou.

Zemiaky bežne pripravujeme ako prílohu tak, že ich oškrabeme a uvaríme, prípadne sa môžu variť alebo piecť v šupke, vyprážať ako hranolky alebo dukáty alebo sa z nich môžu pripraviť zemiakové placky, šalát alebo zemiaková kaša.

Ako pripraviť zemiakovú kašu?

Na 10 porcií zemiakovej kaše potrebujete len 2,7 kg neolúpaných zemiakov, 200 g masla, 0,5 l mlieka a soľ podľa chuti. Postup prípravy zemiakovej kaše je veľmi jednoduchý a dá sa urobiť v piatich krokoch.

1)    Pripravené zemiaky umyte, oškrabte, nakrájajte na štvrtiny a vložte do hrnca s osolenou vodou.

2)    Uvarte zemiaky a potom ich roztlačte.

3)    Pridajte maslo a zašľahajte ho ručným šľahačom.

4)    Potom pridajte teplé mlieko a opäť šľahajte do hladka.

5)    Hotovú kašu osoľte podľa vlastnej chuti.

Chcete pripraviť zemiakovú kašu ešte rýchlejšie, jednoduchšie a ušetriť náklady? Potom pre vás máme perfektný tip na skvelú zemiakovú kašu, ktorá dlho vydrží, je nadýchaná, mäkká a hotová za dve minúty. Pre dokonalú konzistenciu aj pri veľkých množstvách vo veľkých prevádzkach vám pomôže Knorr zemiaková kaša s mliekom

Zemiakovú kašu môžete pripraviť aj zmiešaním iných ingrediencií, napríklad tekvice, chrenu, patizónu, sladkých zemiakov, zeleru, petržlenu, hrášku alebo tekvice.

TIP : 20 receptov na rôzne variácie zemiakovej kaše nájdete v našej brožúre. Brožúru si stiahnite ZDARMA na tomto odkaze

 Aké sú druhy zemiakov a na čo sú najvhodnejšie?

  • Varný typ A alebo šalátové zemiaky – s hladkou šupkou a lojovitou žltou alebo žltobielou dužinou, ktorá má podlhovastý tvar a nižší obsah škrobu. Sú ideálne na varenie v šupke, do zemiakového šalátu alebo ako zemiaky na lúpanie.
  • Varný typ B alebo zemiaky prielohové – sú polotvrdé zemiaky s univerzálnym použitím. Hodia sa do šalátov, gulášov, polievok, ako príloha a na pečenie.
  • Varný typ C alebo zemiaky na pyré – majú drsnú šupku a bielu dužinu, sú škrobnaté, múčnaté a po uvarení sa rozpadajú. Tieto zemiaky sú vhodné na prípravu zemiakovej kaše, zemiakového cesta, knedlí, zemiakových placiek a hranolčekov.
  • Konzumné zemiaky žlté – lahodné zemiaky, ktoré sú vhodné na šaláty alebo na pečenie či grilovanie priamo v šupke. Majú jemnú chuť, vysokú kvalitu a nízky obsah kalórií.
  • Konzumné zemiaky neskoré červené – sú pevné, stabilné, nerozvaria sa a majú špecifickú chuť. Najlepšie sú varené v šupke a sú vhodné do šalátov alebo ako samostatná príloha.
  • Konzumné zemiaky neskoré "Violette" – sú dovezené z Francúzska. Majú fialovú farbu, ktorá zostáva aj po uvarení. Chuťovo sa nelíšia od bežných žltých zemiakov. Sú vhodné na hranolky, čipsy, kašu a šaláty.
  • Batáty alebo "sladké zemiaky"– pochádzajú z USA, majú oranžovú alebo ružovkastú farbu a u nás sa stali obľúbenými najmä ako hranolky alebo sladké zemiakové pyré. 

Aké hlavné jedlá zo zemiakov pripraviť v reštaurácii?

Okrem klasických príloh, ako sú varené zemiaky, hranolky a americké zemiaky alebo štuchané zemiaky alebo kaša, môžete skúsiť pripraviť aj hlavné jedlo zo zemiakov.

Čo hovoríte na grécke pečené zemiaky?

Pripravte si zemiaky nakrájaním na 3 mm tenké plátky. Položte ich na plech, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a posypte oreganom. Na zemiaky navrstvíme na plátky nakrájanú papriku a sušené paradajky. Pokvapkajte bielym balzamikovým krémom s pomarančom a citrónom. Pečte pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nezískajú zlatohnedú farbu. Jednotlivé plátky podávajte poukladané na tanieri. Na vrch položte cherry paradajky, rozdrobený syr feta a pokvapkajte tmavým balzamikom.

Vyskúšajte Eintopf z jednej panvice

Ako na to? Na oleji speníte cibuľu a cesnak, pridáte plátky pikantnej klobásy, na plátky nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané zemiaky. Krátko orestujte, posypte mletou údenou paprikou, osoľte, okoreňte a zalejte vývarom. Nechajte povariť, pridajte fazuľu a krátko povarte. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podávajte v malej panvici ešte horúce.

Medzi ďalšie zaujímavé tipy patrí napríklad recept na pečené zemiaky s krevetkami, luxusný šalát s batátmi alebo plnené zemiaky hovädzím masom  Nezabudnite do svojho jedálneho lístka zaradiť aj zemiakové gnocchi, ktoré sú vynikajúce napríklad v recepte gnocchi s rajčatovou omáčkou a olivami

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu