Hnedá omáčka, espagnole a demi-glace
Začnime od základov: konkrétne, čo môže byť základom vašej omáčky. Tradične je to omáčka espagnole - španielska, známa aj ako základná hnedá omáčka. Vyrába sa z fondu, paradajok, zeleniny mirepoix, tmavého vývaru a zahusťuje sa zápražkou.
Kuchári čoraz častejšie upúšťajú od tradičnej španielskej omáčky (espagnole) a namiesto nej pripravujú hnedé omáčky s použitím demi-glace. Ide o jednu z omáčok podrobne opísaných v našej tabuľke základných omáčok. Má ostrú, intenzívnu vôňu, ktorá ju odlišuje od omáčky espagnole, ktorá má viacero chuťových tónov.
Výroba demi-glace je skutočným dobrodružstvom. Začína sa varením fondu z teľacích kostí, ktoré trvá niekoľko hodín. Keď sa chuť fondu zintenzívni, tekutina sa vyberie a odstaví; kosti sa potom zalejú čerstvou vodou a opäť sa varia, kým tekutina nezíska konzistenciu želé. Potom sa oba fondy spoja a redukujú, kým nevznikne omáčka s požadovanou koncentrovanou chuťou. Môže to trvať od niekoľkých hodín až po niekoľko dní.
Ak nemôžete stráviť toľko času prípravou základu tejto omáčky, použite Knorr Demi-Glace. Má intenzívnu, mäsitú chuť, ktorá bude ešte lahodnejšia, ak ju ešte viac zredukujete. Je ideálna na prípravu omáčok so zápražkou, ale aj na dusenie mäsa (vďaka zníženému obsahu soli).
![Maso s Demi-Glace omáčkaou Maso s Demi-Glace omáčkaou](/inspiracie-sefkuchara/Tipy_a_triky_pre_gastronomiu/hneda-omacka/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_copy_copy/image.transform/jpeg-optimized/image.1675148597119.jpg)
Omáčky na báze demi-glace
Keď už máte pripravený demi-glace, možnosti sú neobmedzené. Môžete ju použiť na prípravu klasických a elegantných omáčok, ako sú:
- Bordelaise omáčka: so špičkovým vínom Bordeaux, jemne karamelizovanou šalotkou, čerstvým tymianom a demi-glace.
- Madeira omáčka: demi-glace s Madeirou (silné portugalské víno), zvyčajne redukované s hubami, čiernym korením a tymianom.
- Omáčka z portského vína: pripravuje sa rovnakým spôsobom ako omáčka Madeira, ale namiesto madeirského vína sa použije portské. Má výrazne sladkú vôňu, ktorá dokonale vyvažuje mäsité chute.
Šťava (Gravy) - univerzálna hnedá omáčka
Šťava sa tradične pripravuje z mäsového vývaru v kombinácii so zásmažkou z tuku a výpeku, ktoré prirodzene vytekajú z mäsa počas varenia. Mala by mať konzistenciu, ktorú Francúzi nazývajú "nappé" - skôr redšiu, ale dostatočne hustú, aby sa nerozliala po celom tanieri.
Hoci príprava šťavy nie je časovo náročná, predsa len predstavuje niekoľko výziev. Je ťažké odhadnúť, koľko výpeku sa z mäsa uvoľní, takže je ťažké presne určiť cenu a množstvo šťavy, ktorú môžete vyrobiť. Problematické môže byť aj zachovanie konzistentnosti. Preto sa oplatí používať v kuchyni šťavu Knorr, ktorá má niekoľko výhod. Je kvalitná, úsporná a má predvídateľnú cenu. Okrem toho vám pri varení ušetrí čas a energiu.
Knorr Šťava k mäsu
Základná, svetlohnedá šťava s jemnou vôňou pečeného mäsa. Veľmi úsporná, čo je ideálne, ak varíte s obmedzeným rozpočtom. Obsahuje len rastlinné zložky, takže ju môžete použiť aj vo vegetariánskych a vegánskych jedlách.
Hotovú Knorr Šťavu k mäsu môžete použiť na výrobu vlastných originálnych omáčok, vďaka ktorým budú vaše jedlá skutočne jedinečné. Čo môžete pridať, aby ste z nej vytvorili veľkolepú omáčku?
- Lesné huby
- Zrnká zeleného korenia
- Hľuzovky
- Modrý syr
- Horkú čokoládu alebo kakao
- Pomarančovú kôru
- Čučoriedky alebo brusnice
- Čierne ríbezle
- Sušené slivky
- Dusené jablká
- Čerešne
Tmavá hubová omáčka so sušenými hubami
Špeciálnou jesennou obmenou základnej hnedej omáčky je tmavá omáčka so sušenými hubami. Vyrába sa z tmavej zápražky, ktorá sa kombinuje s jantárovo sfarbeným hubovým vývarom, nakrájanými varenými hubami a karamelizovanou šalotkou.
Pre intenzívnejšiu chuť, zamatovú štruktúru a ideálnu farbu odstráňte hotovú omáčku z ohňa, pridajte čerstvé maslo a miešajte, kým sa nerozpustí. Dôležité je, aby sa omáčka znovu nepriviedla do varu, pretože by sa mohla rozpadnúť. Tento trik posunie vaše zručnosti pri príprave omáčok na úplne novú úroveň!