+

Mäso

Žemle

  • Mlieko 300 ml
  • Droždie čerstvé 20 g
  • Cukor 25 g
  • Hladká múka 500 g
  • Maslo 50 g
  • Vajcia 1 ks
  • Voda
  • Soľ 15 g

Omáčka

Servírovanie

  • Paradajky (nakrájané na tenké plátky) 400 g
  • Listy ľadového šalátu (frisée) 300 g
  • Červená cibuľa 100 g
  • Pancetta (10 plátkov) 100 g
  • Syr 100 g
  1. Mäso

    Zmiešajte všetky ingrediencie pár minút pred grilovaním. Nahrejte gril na teplotu 270 ° C (grilovaciu dosku alebo panvicu). Vyformujte hamburgery o hmotnosti 150 g, v rozmere cca 12 cm a s priemerom 2,5 cm na výšku (môžete si pomôcť guľatou formičkou). Pre hamburgery grilované na stupeň medium (ružové vnútri) počítajte cca 15 minút na jednej strane a 10 minút na druhej strane. Syr položte navrch hamburgera na posledné 2 minúty.
  2. Žemle

    V teplom mlieku rozpustite droždie, pridajte ostatné zložky a nakoniec vlejte rozpustené maslo. Najlepší výsledok dosiahnete, keď miešate cesto pomocou kuchynského robota na pomalých otáčkach.Cesto dajte do chladničky na 1 hodinu, potom ho premiešajte a rozdeľte na 10 častí. Vytvorte žemle a potrite ich rozšľahaným vajcom s vodou. Pečte pri teplote 200⁰C počas doby 15-20 minút.
  3. Omáčka

    Všetky ingrediencie dajte do mixéra a vymixujte hladkú omáčku.
  4. Servírovanie

    Žemľu rozkrojte a ugrilujte na panvici. Potrite majonézovou omáčkou, pridajte mäso so zapečeným syrom aďalšie ingrediencie ako ľadový šalát, paradajky, opečenú pancettu a červenú cibuľu.