Hovädzí burger
Ingrediencie na 10 porcií

Suroviny
Mäso
-
Mleté hovädzie mäso 1500 g
-
Worchestrová omáčka 20 ml
-
Soľ 60 g
Žemle
-
Mlieko 300 ml
-
Droždie čerstvé 20 g
-
Cukor 25 g
-
Hladká múka 500 g
-
Maslo 50 g
-
Vajcia 1 ks
-
Voda
-
Soľ 15 g
Omáčka
-
Kapari 30 g
Servírovanie
-
Paradajky (nakrájané na tenké plátky) 400 g
-
Listy ľadového šalátu (frisée) 300 g
-
Červená cibuľa 100 g
-
Pancetta (10 plátkov) 100 g
-
Syr 100 g
Príprava
-
Mäso
Zmiešajte všetky ingrediencie pár minút pred grilovaním. Nahrejte gril na teplotu 270 ° C (grilovaciu dosku alebo panvicu). Vyformujte hamburgery o hmotnosti 150 g, v rozmere cca 12 cm a s priemerom 2,5 cm na výšku (môžete si pomôcť guľatou formičkou). Pre hamburgery grilované na stupeň medium (ružové vnútri) počítajte cca 15 minút na jednej strane a 10 minút na druhej strane. Syr položte navrch hamburgera na posledné 2 minúty. -
Žemle
V teplom mlieku rozpustite droždie, pridajte ostatné zložky a nakoniec vlejte rozpustené maslo. Najlepší výsledok dosiahnete, keď miešate cesto pomocou kuchynského robota na pomalých otáčkach.Cesto dajte do chladničky na 1 hodinu, potom ho premiešajte a rozdeľte na 10 častí. Vytvorte žemle a potrite ich rozšľahaným vajcom s vodou. Pečte pri teplote 200⁰C počas doby 15-20 minút. -
Omáčka
Všetky ingrediencie dajte do mixéra a vymixujte hladkú omáčku. -
Servírovanie
Žemľu rozkrojte a ugrilujte na panvici. Potrite majonézovou omáčkou, pridajte mäso so zapečeným syrom aďalšie ingrediencie ako ľadový šalát, paradajky, opečenú pancettu a červenú cibuľu.