+

Chobotnica

Omáčka

  • Voda 100 ml
  • šťava z limetky 20 ml
  • Biely vínny ocot 10 ml
  • Grécke Ouzo 20 ml
  • Olivový olej 100 ml
  • Soľ, cukor, čierne korenie

Podávanie

  • čiernymi odkôstkovanými olivami 100 g
  • rukolou a výhonkami hrášku ako oblohu
  1. Chobotnica

    • Chobotnicu očistite, odstráňte oči apozorne vyrežte ústny otvor.
    • Cibuľu nakrájajte na kocky, pridajte koncentrovaný zeleninový vývar, bouquet garni, víno asoľ podľa chuti.
    • Vývar nechajte zovrieť. Najprv blanšírujte len chápadlá apotom vložte do vývaru celú chobotnicu avarte ju pri nízkej teplote kým nezmäkne (približne 1 hodinu).
    • Po uvarení nechajte chobotnicu vo vývare ešte ďalšiu štvrťhodinu.
    • Ešte stále horúcu chobotnicu zabaľte natesno do plastovej fólie, fóliu prepichnite, aby ste vypustili zvyšok vzduchu apotom ju opäť zabaľte avložte do chladničky.
  2. Omáčka

    • Zmiešajte všetky prísady, nechajte 10 minút odpočívať apotom zmes opäť premiešajte.
    • Pridajte soľ, cukor a korenie podľa chuti.
  3. Podávanie

    • Olivy vysušte vrúre azmiešajte.
    • Chobotnicu po dôkladnom vychladnutí nakrájajte na tenké kúsky pomocou krájača na mäso apoukladajte ich na tanier.
    • Obložte výhonkami hrášku, rukolou azmiešanými vysušenými olivami apodávajte pokvapkané omáčkou.