Králik dusený v zelenine na krémovej omáčke
Králik bude viac šťavnatý a chrumkavý, ak ho namarinujete deň predtým v bielom víne a s prísadami z koreňovej zeleniny.

Suroviny
Králik
-
Králičie stehná 10 kusov 2500 g
-
Petržlen, vcelku 250 g
-
Mrkva, vcelku 500 g
-
Zeler, vcelku 250 g
-
Celá cibuľa 100 g
-
Jablká, vcelku 200 g
-
Soľ 10 g
-
Cukor 15 g
Omáčka
-
Maslo 80 g
-
Smotana na varenie 12 % 150 ml
Servírovanie
-
Zeleninové plátky na ozdobenie
Príprava
-
Králik
- Králičie stehná prekrojte na polovicu, dochuťte soľou, korením a pridajte Primerba Tymian, essence bujónu, nakrájanú zeleninu a jablká. Nechajte odstáť v marinovacom náleve.
- Marinované mäso vysmažte dozlata a potom na tej istej panvici vysmažte zeleninu a jabłka.
- Všetko vložte na hlboký pekáč, pridajte olúpané limetky nakrájané na kocky, horčicu a cukor. Nalejte vodu tak, aby bol králik ponorený.
- Duste s pokrievkou viac ako 90 minút na teplote 160°C (v konvekčnej peci na programe s prídavkom 20 % pary).
- Mäso vyberte z vývaru, sceďte zeleninu a odlejte polovicu vývaru.
-
Omáčka
- Rozmixujte vývar so zeleninou, pridajte smotanu na varenie, essence kuracieho bujónu a maslo.
- Dochuťte soľou a cukrom. V prípade potreby zahustite.
-
Servírovanie
- Králika servírujte na pripravenej omáčke.
- Jedlo ozdobte plátkami zeleniny.